Al 4200 aangemelde klassen: doe jij ook mee?

Het is alweer bijna zover: de landelijke wedstrijd van MediaMasters. Doen jullie ook mee? Hieronder geven we je tips om goed voorbereid van start te gaan met de landelijke MediaMasters-wedstrijd. Er hebben zich al meer dan 4200 klassen aangemeld. Het is duidelijk: jullie hebben er weer zin in dit jaar!

Wat kun je nu al doen om je goed voor te bereiden?

 • Zet de data van de landelijke wedstrijd in de agenda: 9 t/m 17 november 2023
 • Maak je klas(sen) aan in Mijn MediaMasters
  Het aanmaken van de klas(sen) is nodig om je te registreren voor de landelijke wedstrijd. Mocht je dit al gedaan hebben, dan is het uiteraard niet meer nodig.
  » Maak hier je klas aan
 • Speel de DemoMissie
  Wil je MediaMasters eerst even uitproberen en kennismaken met het type vragen en de personages? Dit kan door de DemoMissie te spelen.
  » Speel de DemoMissie
 • Verdien alvast de eerste bits en begin met een voorsprong tijdens de landelijke wedstrijd
  Ga vóór de start van MediaMasters een dag offline met de ‘Dagje Uit’ challenge van Myndr en verdien alvast 350 bits voor MediaMasters. Vraag via de website van Myndr het werkboek ‘Dagje Uit’ aan, vol opdrachten die de online lesmethodes kunnen vervangen. Op deze manier kunnen al je lessen toch doorgaan, maar dan offline. Gaan jullie het aan? Een dag zonder laptops, tablets en digibord?! Zo hebben jullie alvast een streepje voor op andere klassen. Je ontvangt de bits zodra de landelijke wedstrijd begint op 9 november.
  » Werkboek aanvragen
 • Neem de handleiding door
  Wil je graag van tevoren weten wat je te wachten staat en hoe je je het beste kunt voorbereiden? Houd dan deze pagina in de gaten, want daar vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw deelname tot een succes te maken. In aanloop naar de landelijke wedstrijd wordt deze pagina geüpdatet. 
  » Naar de handleiding
 • Bekijk de spannende verhaaltrailer van MediaMasters 2023: Kamp Mediné
  In elke MediaMissie tijdens de Week van de Mediawijsheid worden jullie meegenomen in een spannend filmverhaal. Dit jaar gaat het verhaal over vier jongeren die nietsvermoedend op zomerkamp gaan. Daar treffen ze een strenge kampleider met een grote hekel aan alles wat met media te maken heeft. Als ze willen weglopen, blijkt dat hun leider het kamp zó beveiligd heeft, dat dit onmogelijk is! Lukt het de jongeren om de handen ineen te slaan en te ontsnappen?

Bekijk de spannende verhaaltrailer van dit jaar

Aan welke competenties werken leerlingen met MediaMasters?

Met MediaMasters werk je aan verschillende vaardigheden en competenties. Voor digitale geletterdheid zijn er op dit moment nog geen wettelijk vastgestelde kerndoelen. Wél zijn er door SLO al aanbodsdoelen geformuleerd en bouwen leerlingen met MediaMasters basiskennis mediawijsheid op aan de hand van het Mediawijsheid Competentiemodel.

» Naar de aanbodsdoelen

Nederlandse gebarentaal en audiodescriptie

MediaMasters is ook toegankelijk voor leerlingen met een visuele of auditieve beperking. De afleveringen zijn te voorzien van ondertiteling en daarnaast is het mogelijk om de video’s met Nederlandse gebarentaal of audiodescriptie te bekijken. Klassen uit het speciaal (basis)onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op mooie prijzen.

» Meer informatie

Speciaal voor de ouders van jullie leerlingen: landelijk webinar Week van de Mediawijsheid 2023 #hierniet

Krijg je als school vragen van ouders of verzorgers over mediawijsheid of vinden jullie dit belangrijk om mee te geven aan de ouders, maar heb je geen ruimte om een ouderavond te organiseren? Wees gerust. Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseert de Koninklijke Bibliotheek een webinar over mediaopvoeding en mediawijsheid. Hier komen ook voorbeelden uit MediaMasters aan bod.

» Meer informatie over het landelijk webinar

MediaMasters voor groep 5/6

Veel leerkrachten zijn benieuwd of er een MediaMasters versie voor groep 5 en 6 komt, naar aanleiding van de pilot die we vorig jaar hebben uitgevoerd. Ben jij dat ook? Dan hebben we goed nieuws: volgend jaar, schooljaar 2024/2025, beginnen we met het uitrollen van MediaMasters voor groep 5/6. Ook kunnen scholen in januari 2024 nog meedoen aan een pilotversie voor deze groep. Interesse? Laat hier je gegevens achter en we houden je hiervan op de hoogte.

Win toffe mediawijze prijzen voor de klas

Primair onderwijs – top 3
 • Eerste prijs: Bezoek aan Beeld & Geluid en een workshop, Hilversum (incl. vervoer)
 • Tweede prijs: Workshop hokjesdenken? #hierniet, op school
 • Derde prijs: De datawijs designathon, op school
Speciaal onderwijs – top 3
 • Eerste prijs: Bezoek aan Beeld & Geluid en een workshop, Hilversum (incl. vervoer)
 • Tweede prijs: Workshop van Break into the box, op school
 • Derde prijs: Gastles van Eye, op school

MediaMasters Prijzenfestijn

Om de kansen op prijzen voor iedereen die deelneemt aan MediaMasters te vergroten, organiseren we dit jaar weer het MediaMasters Prijzenfestijn. We verloten verschillende mediawijze prijzen willekeurig onder klassen die alle vijf de MediaMissies tijdens de Week van de Mediawijsheid hebben afgerond.

» Bekijk de prijzen (De prijzen worden in aanloop naar de landelijke wedstrijd aangevuld)

Week van de Mediawijsheid: #hierniet

MediaMasters is een onderdeel van de Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023). Deze week heeft als thema #hierniet en gaat over online (pro)sociaal gedrag. We roepen bedrijven, gemeenten, scholen, bibliotheken, platformen en individuen op om een grens te trekken bij kwetsend gedrag online. Doe jij ook mee?

Tijdens de campagneweek worden door het hele land en digitaal activiteiten georganiseerd waaraan leerlingen, ouders en (onderwijs)professionals kunnen deelnemen.

» Meer informatie over de campagne