WAT IS
MEDIAMASTERS?

MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen?

Background shine
Media masters favicon
Shape Video afspelen
Shape Video afspelen

EEN HEEL JAAR MEDIAMASTERS

SPEEL DE DEMOMISSIE VANAF 12 SEPTEMBER

In de DemoMissie maken de leerlingen en jij kennis met de verhaallijn, de soorten vragen en de werking van MediaMasters. Met de DemoMissie verdienen jullie nog geen bits, maar doen jullie alvast kennis op die van pas komt tijdens de landelijke wedstrijd.

DE LANDELIJKE WEDSTRIJD TIJDENS DE WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID VAN 9 T/M 13 NOVEMBER

Van 9 t/m 17 november 2023 gaan jullie de strijd aan om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Tijdens de landelijke wedstrijd zijn er vijf MediaMissies te spelen. Een MediaMissie bestaat uit een spannende filmaflevering, afgewisseld door klassikale en individuele vragen en opdrachten op het digibord. Leerlingen kunnen individueel (bijvoorbeeld thuis) extra bits (punten) verdienen in de MediaMasters Extra omgeving. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Gaan jullie er met één van de felbegeerde prijzen vandoor?​

WAT HEB JE NODIG:

 • Landelijke wedstrijd: 5 MediaMissies van 45 minuten tijdens de Week van de Mediawijsheid
 • ThemaMissies: 45 minuten speeltijd per thema (individueel door leerlingen te spelen)
 • Een digibord
 • Een Mijn MediaMasters-account
 

VERDIEP JE VANAF 20 NOVEMBER IN EEN THEMA

Na afloop van de landelijke wedstrijd kunnen leerlingen zich de rest van het schooljaar verdiepen in vijftien mediawijze ThemaMissies. De Missies zijn individueel te spelen en makkelijk mee te geven als huiswerk of als opdracht tijdens een schooldag. Zet de leerlingen aan de slag met onderwerpen als gamen, journalistiek of nepnieuws. Liever klassikaal in gesprek? Ga met elkaar in gesprek met het Klassengesprek. Aan de hand van beeldmateriaal en stellingen ontdek je hoe jullie over dit onderwerp denken.​

VRAGEN

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over MediaMasters. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze speciale MediaMasters helpdesk via info@mediamasters.nl. We helpen je graag verder. 

Wat is de tijdsduur van MediaMasters en kan ik ook meedoen als ik een dag niet kan tijdens de Week van de Mediawijsheid (9 t/m 17 november 2023)?

De landelijke wedstrijd vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid 2023. Deze duurt van 10 t/m 17 november 2023. Echter kan je MediaMasters al spelen vanaf 9 november zodat je genoeg tijd hebt om de vijf speldagen te doorlopen. De 5e speldag is de finaledag en moet gespeeld worden vóór 15:00 uur op vrijdag 17 november. Hierna sluit de competitie en kan je niet meer spelen. De finale kan pas worden gespeeld als de eerdere vier speldagen doorlopen zijn. We raden aan om elke dag één ‘speldag’ te spelen, echter is het geen probleem als je meerdere speldagen wilt spelen op een dag. Een speldag duurt ongeveer 45 minuten, maar is effectiever als je de tijd neemt voor discussie. Want, juist de dialoog aangaan in de klas levert mooie inzichten op voor iedereen. Ga in dat geval uit van 60 minuten.

Het maakt dus niet uit op welke dagen je speelt in de periode van 9 t/m 17 november, zolang je maar op vrijdag 17 november vóór 15.00 uur de finale hebt gespeeld.

Wat heb ik nodig MediaMasters te spelen?

Je hebt het volgende nodig om MediaMasters te spelen:

 • Een digibord met computer
 • Een (stabiele) internetverbinding
 • Inloggegevens van je Mijn MediaMasters-account
 • Aangemaakte klas(sen) en klassennaam
 • Optioneel: extra Chromebooks of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken

Hoe schrijf ik mij in voor MediaMasters?

Je kan je inschrijven voor MediaMasters door een account aan te maken. Doorloop hiervoor deze stappen:

 1. Ga naar de registratiepagina.
 2. Kies welke rol je hebt: ben je leerkracht of professional? Vul alle gevraagde gegevens in en doorloop de stappen.

Vervolgens ben je ingeschreven voor MediaMasters en kan je je klas(sen) aanmaken.

Met welke klassen/types onderwijs kan ik MediaMasters spelen?

MediaMasters wordt gemaakt voor groepen 7 en 8 van het (speciaal) basisonderwijs. Daarnaast kan je meedoen aan MediaMasters met een (speciaal) voortgezet onderwijs klas of met een groep 6. Let wel dat MediaMasters dus in principe wordt gemaakt voor kinderen van 10-12 jaar oud. Het is aan jou als leerkracht om te bepalen of dit geschikt is voor jouw klas.

Kost MediaMasters geld?

Nee, MediaMasters is gratis

Wat is MediaMasters Extra?

Leerlingen kunnen individueel (bijvoorbeeld thuis) extra punten verdienen voor hun klas in de MediaMasters Extra omgeving (komt later dit jaar beschikbaar). MediaMasters Extra is zonder inlog te bereiken, maar de kinderen hebben hun klassennaam nodig als ze extra punten (bits) willen verdienen voor hun klas. MediaMasters Extra is te bereiken via deze pagina

Wat is Mijn MediaMasters?

Mijn MediaMasters is jouw persoonlijke omgeving waar je toegang toe krijgt zodra je je hebt ingeschreven. Je kunt via mijn.mediamasters.nl inloggen met je e-mailadres en wachtwoord. In Mijn MediaMasters zie je welke acties je nog moet ondernemen vóór de landelijke wedstrijd van start gaat. Heb jij, of je collega, bijvoorbeeld al een klas aangemaakt voor deelname dit schooljaar?

Verder kan je de gegevens van jouw school inzien, klassen aanmaken voor collega’s, collega’s uitnodigen om ook mee te doen en kan je een aantal administratieve wijzigingen doen zoals het aanpassen van je wachtwoord of klassennaam.

Kan ik als professional ook meedoen aan MediaMasters?

Je bent van harte welkom om MediaMasters te spelen als professional (BSO, bibliotheek, student of mediacoach), echter doe je met een ‘overige functie’-account niet mee aan de competitie. Loop je stage in groep 7 en/of 8 en wil je MediaMasters met je klas spelen? Schrijf je dan in als leraar.

Aan welke aanbodsdoelen werk ik in de klas met MediaMasters?

Met MediaMasters werk je aan verschillende vaardigheden en competenties. Voor digitale geletterdheid zijn er op dit moment nog geen wettelijk vastgestelde kerndoelen. Wél zijn er door SLO al aanbodsdoelen geformuleerd en bouwen leerlingen met MediaMasters basiskennis mediawijsheid op aan de hand van het Mediawijsheid Competentiemodel. Benieuwd aan welke aandbodsdoelen je met MediaMasters werkt? Hier vind je, per onderdeel van digitale geletterdheid, een overzicht aan welke aanbodsdoelen je werkt door MediaMasters te spelen

SPECIAAL ONDERWIJS

MediaMasters is er ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. De afleveringen zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met Nederlandse gebarentaal en audiodescriptie. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op mooie prijzen.

PRIJZEN VAN MEDIAMASTERS

Onze netwerkpartners hebben ook dit schooljaar weer mooie prijzen beschikbaar gesteld. Hou de prijzenpagina goed in de gaten voor de laatste updates van de prijzen.