MediaMasters voor het speciaal onderwijs

MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op mooie prijzen.

Klassen foto met kinderen.

Nederlandse gebarentaal

De afleveringen zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal voor slechthorende en dove kinderen. De vertaling naar Nederlandse gebarentaal wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Kentalis.

Audiodescriptie

Dit jaar is MediaMasters voor het eerst beschikbaar met audiodescriptie. Audiodescriptie maakt bewegende beelden begrijpelijk en toegankelijk voor blinde en slechtziende kinderen.

Voortgezet speciaal onderwijs

De verhaallijn en het niveau van de vragen zijn gericht op de cognitieve leeftijd 10-12 jaar. Maar je bent van harte welkom om mee te doen met een V(S)O-klas. Er is echter geen competitie verbonden aan het voortgezet (speciaal) onderwijs; klassen maken dus geen kans op een prijs.

Zo werkt MediaMasters (gebarentolk)

Zo werkt MediaMasters (audiodescriptie)

MediaMasters verhaal 2021 (gebarentolk)

MediaMasters verhaal 2021 (audiodescriptie)

Naamgebaren personages 2021

Begrippenlijst 2021 (gebarentolk)

Een heel jaar MediaMasters

Speel vanaf 21 september de DemoMissie

In de DemoMissie maken de leerlingen en jij kennis met de verhaallijn, de soorten vragen en de werking van MediaMasters. Met de DemoMissie verdienen jullie je nog geen bits, maar doen jullie alvast kennis op die van pas komt tijdens de landelijke wedstrijd.

De landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid

Van 4 t/m 12 november gaan jullie de strijd aan om de titel voor de ‘meest mediawijze speciaal onderwijs klas van Nederland’. Tijdens de landelijke wedstrijd zijn er vijf MediaMissies te spelen. Een MediaMissie bestaat uit een spannende filmaflevering, afgewisseld door klassikale vragen en opdrachten op het digibord. Thuis kunnen de leerlingen extra bits verdienen door het doen van leuke opdrachten op MediaMasters Extra. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze speciaal onderwijs klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Gaan jullie er met een van de felbegeerde prijzen vandoor?

Verdiep je na de wedstrijd in een thema

Na afloop van de landelijke wedstrijd kunnen leerlingen zich de rest van het schooljaar verdiepen in vijftien mediawijze ThemaMissies, zoals: gamen, journalistiek of nepnieuws. De Missies zijn individueel te spelen en dus heel makkelijk mee te geven als huiswerk of als opdracht tijdens een schooldag.

Wat heb je nodig:

  • Landelijke wedstrijd: 5 speldagen van 45 minuten tijdens de Week van de Mediawijsheid
  • ThemaMissies: 45 minuten speeltijd per thema (individueel door leerlingen te spelen)
  • Een digibord
  • Een Mijn MediaMasters-account