GESPECIALISEERD ONDERWIJS

MediaMasters is een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 8 en 12 jaar (po en gespecialiseerd onderwijs). Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over digitale geletterdheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op mooie prijzen.

Vanaf schooljaar 2024/2025 is MediaMasters beschikbaar in een versie die laagdrempeliger is qua taal, type vragen, inhoud en verhaallijn. Deze is zeer geschikt om te spelen in het gespecialiseerd onderwijs. Bij het aanmaken van je klas, wordt automatisch de juiste versie voor jouw klas geselecteerd. 

Background shine
Mediamasters logo
Shape Video afspelen
Shape Video afspelen
Shape Video afspelen
Shape Video afspelen
Shape Video afspelen
Shape Video afspelen

NEDERLANDSE GEBARENTAAL

De afleveringen zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal voor slechthorende en dove kinderen. De vertaling naar Nederlandse gebarentaal wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Kentalis.

AUDIODESCRIPTIE

MediaMasters is beschikbaar met audiodescriptie. Audiodescriptie maakt bewegende beelden begrijpelijk en toegankelijk voor blinde en slechtziende kinderen.

VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

De verhaallijn en het niveau van de vragen zijn gericht op de cognitieve leeftijd 8-12 jaar. Maar je bent van harte welkom om mee te doen met een V(S)O-klas. Er is echter geen competitie verbonden aan het voortgezet (speciaal) onderwijs; klassen maken dus geen kans op een prijs.

EEN HEEL JAAR MEDIAMASTERS

INSCHRIJVEN EN KLAS AANMAKEN VANAF BEGIN JULI 2024

Binnenkort is het weer mogelijk om je weer in te schrijven voor MediaMasters en vast je klas(sen) aan te maken voor de landelijke wedstrijd 2024. Zodra dit mogelijk is, laten we het weten via onze website en de instructiemail als je daarop bent geabonneerd.

VOORBEREIDEN VANAF 17 SEPTEMBER 2024

Wil je MediaMasters eerst even uitproberen en kennismaken met het type vragen en de personages? Speel dan vanaf 17 september de DemoMissie.

DE LANDELIJKE WEDSTRIJD TIJDENS DE WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID VAN 7 T/M 15 NOVEMBER 2024

Van 7 t/m 15 november 2024 strijden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Tijdens deze landelijke wedstrijd zijn er vijf MediaMissies te spelen. Een MediaMissie bestaat uit een spannende filmaflevering, afgewisseld door klassikale en individuele vragen en opdrachten op het digibord. Leerlingen kunnen individueel (bijvoorbeeld thuis) extra bits (punten) verdienen in de MediaMasters Extra omgeving. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Gaan jullie er met één van de felbegeerde prijzen vandoor?

WAT HEB JE NODIG:

  • Landelijke wedstrijd: 5 MediaMissies van 45 minuten tijdens de Week van de Mediawijsheid
  • ThemaMissies: 45 minuten speeltijd per thema (individueel door leerlingen te spelen)
  • Een digibord
  • Een Mijn MediaMasters-account
 

NA DE WEDSTRIJD: VERDIEP JE VANAF 18 NOVEMBER 2024 IN EEN THEMA

Leerlingen kunnen zich de rest van het schooljaar verdiepen in vijftien mediawijze ThemaMissies. De Missies zijn individueel te spelen en makkelijk mee te geven als huiswerk of als opdracht tijdens een schooldag. Zet de leerlingen aan de slag met onderwerpen als gamen, journalistiek of nepnieuws. Liever klassikaal in gesprek? Ga met elkaar in gesprek met het Klassengesprek. Aan de hand van beeldmateriaal en stellingen ontdek je hoe jullie over dit onderwerp denken.

VRAGEN

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over MediaMasters. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze speciale MediaMasters helpdesk via info@mediamasters.nl. We helpen je graag verder. 

Wat is de tijdsduur van MediaMasters en kan ik ook meedoen als ik een dag niet kan tijdens de Week van de Mediawijsheid (7 t/m 15 november 2024)?

De landelijke wedstrijd vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid 2024. Deze duurt van 8 t/m 15 november 2024. Echter kan je MediaMasters al spelen vanaf 7 november zodat je genoeg tijd hebt om de vijf speldagen te doorlopen. De vijfde speldag is de finaledag en moet gespeeld worden vóór 15:00 uur op vrijdag 15 november. Hierna sluit de competitie en kan je niet meer spelen. De finale kan pas worden gespeeld als de eerdere vier speldagen doorlopen zijn. We raden aan om elke dag één ‘speldag’ te spelen, echter is het geen probleem als je meerdere speldagen wilt spelen op een dag. Een speldag duurt ongeveer 45 minuten, maar het is effectiever als je de tijd neemt voor discussie. Want, juist de dialoog aangaan in de klas levert mooie inzichten op voor iedereen. Ga in dat geval uit van 60 minuten.

Wat heb ik nodig MediaMasters te spelen?

Je hebt het volgende nodig om MediaMasters te spelen:

  • Een Mijn MediaMasters-account
  • Aangemaakte klas(sen) en klassennaam
  • Een digibord met computer
  • Een (stabiele) internetverbinding
  • Optioneel: extra Chromebooks of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken

Hoe schrijf ik mij in voor MediaMasters?

Je kan je inschrijven voor MediaMasters door een gratis account aan te maken. Doorloop hiervoor deze stappen:

  1. Ga naar de registratiepagina.
  2. Kies welke rol je hebt: ben je leerkracht of overige professional? Vul alle gevraagde gegevens in en doorloop de stappen.

Vervolgens ben je ingeschreven voor MediaMasters en kan je je klas(sen) aanmaken. Let op: je dient eerst je klas(sen) aan te maken voordat je kan deelnemen aan de landelijke wedstrijd.

Met welke klassen/types onderwijs kan ik MediaMasters spelen?

Vanaf 2024 heeft MediaMasters twee versies van de MediaMissies tijdens de landelijke wedstrijd. Een versie is geschikt voor het niveau van groep 5/6 en de andere versie is geschikt voor groep 7/8. Voor allebei de versies geldt dat ze ook geschikt zijn voor dezelfde leeftijden in het speciaal (basis) onderwijs Je hoeft niet zelf te kiezen voor een versie, want bij het aanmaken van je klas wordt automatisch de juiste versie voor je geselecteerd. 

Kost MediaMasters geld?

Nee, MediaMasters is gratis!

Kan ik ook MediaMasters spelen als ik niet voor de klas sta?

Je bent van harte welkom om MediaMasters te spelen als professional (BSO, bibliotheek, student of mediacoach). Kies bij het inschrijven dan voor ‘overige-account’ in plaats van inschrijven als leraar. Goed om te weten is dat je met een ‘overige functie’-account niet mee doet aan de competitie. Loop je stage in groep 5, 6, 7 en/of 8 en wil je MediaMasters met je klas spelen? Schrijf je dan in als leraar en maak je klas aan.

Aan welke conceptkerndoelen Digitale Geletterdheid werk ik met MediaMasters?

Door MediaMasters te spelen met je klas, behandel je inhouden die vallen onder de conceptkerndoelen digitale geletterdheid. Ieder jaar worden er vijftien thema’s behandeld waarbij de inhouden van de verschillende conceptkerndoelen in meer of mindere mate terugkomen. Het ene jaar krijgt programmeren meer aandacht, het andere jaar veiligheid en privacy en weer een ander jaar digitale technologie, de samenleving en de wereld. Digitale geletterdheid zou, in de basis, het gehele schooljaar als doorlopende leerlijn in verschillende vakken geïntegreerd terug moeten komen. Om dit goed te doen is het belangrijk hier als school met het team een visie op te ontwikkelen en (eventueel) ook andere materialen en aanbieders te kiezen die daarbij passen. MediaMasters probeert hierin mede te voorzien door in de ThemaMissies, via MediaMasters Extra en mailings, verschillende aanbieders en materialen een podium te geven. Hier vind je, per onderdeel van digitale geletterdheid, een overzicht aan welke inhouden van de kern- en aanbodsdoelen je werkt door MediaMasters te spelen.