MEDIAMASTERS VOOR HET SPECIAAL ONDERWIJS

MediaMasters is een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 8 en 12 jaar (po, so en sbo). Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op mooie prijzen.

 

In 2024 komt MediaMasters beschikbaar in een versie die laagdrempeliger is qua taal, type vragen, inhoud en verhaallijn. Deze is zeer geschikt om te spelen in het gespecialiseerd onderwijs. Bij het aanmaken van je klas, wordt automatisch de juiste versie voor jouw klas geselecteerd.

Background shine
Mediamasters logo
Shape Video afspelen

NEDERLANDSE GEBARENTAAL

De afleveringen zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal voor slechthorende en dove kinderen. De vertaling naar Nederlandse gebarentaal wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Kentalis.

AUDIODESCRIPTIE

MediaMasters is beschikbaar met audiodescriptie. Audiodescriptie maakt bewegende beelden begrijpelijk en toegankelijk voor blinde en slechtziende kinderen.

VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

De verhaallijn en het niveau van de vragen zijn gericht op de cognitieve leeftijd 10-12 jaar. Maar je bent van harte welkom om mee te doen met een V(S)O-klas. Er is echter geen competitie verbonden aan het voortgezet (speciaal) onderwijs; klassen maken dus geen kans op een prijs.

EEN HEEL JAAR MEDIAMASTERS

VOORBEREIDEN VANAF 17 SEPTEMBER

Wil je MediaMasters eerst even uitproberen en kennismaken met het type vragen en de personages? Speel dan vanaf 17 september de DemoMissie.

DE LANDELIJKE WEDSTRIJD TIJDENS DE WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID VAN 7 T/M 15 NOVEMBER

Van 7 t/m 15 november 2024 strijden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Tijdens deze landelijke wedstrijd zijn er vijf MediaMissies te spelen. Een MediaMissie bestaat uit een spannende filmaflevering, afgewisseld door klassikale en individuele vragen en opdrachten op het digibord. Leerlingen kunnen individueel (bijvoorbeeld thuis) extra bits (punten) verdienen in de MediaMasters Extra omgeving. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Gaan jullie er met één van de felbegeerde prijzen vandoor?

WAT HEB JE NODIG:

 • Landelijke wedstrijd: 5 MediaMissies van 45 minuten tijdens de Week van de Mediawijsheid
 • ThemaMissies: 45 minuten speeltijd per thema (individueel door leerlingen te spelen)
 • Een digibord
 • Een Mijn MediaMasters-account
 

VERDIEP JE VANAF 18 NOVEMBER IN EEN THEMA

Leerlingen kunnen zich de rest van het schooljaar verdiepen in vijftien mediawijze ThemaMissies. De Missies zijn individueel te spelen en makkelijk mee te geven als huiswerk of als opdracht tijdens een schooldag. Zet de leerlingen aan de slag met onderwerpen als gamen, journalistiek of nepnieuws. Liever klassikaal in gesprek? Ga met elkaar in gesprek met het Klassengesprek. Aan de hand van beeldmateriaal en stellingen ontdek je hoe jullie over dit onderwerp denken.

VRAGEN

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over MediaMasters. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met onze speciale MediaMasters helpdesk via info@mediamasters.nl. We helpen je graag verder. 

Wat is de tijdsduur van MediaMasters en kan ik ook meedoen als ik een dag niet kan tijdens de Week van de Mediawijsheid (7 t/m 15 november 2024)?

De landelijke wedstrijd vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid 2024. Deze duurt van 8 t/m 15 november 2024. Echter kan je MediaMasters al spelen vanaf 7 november zodat je genoeg tijd hebt om de vijf speldagen te doorlopen. De vijfde speldag is de finaledag en moet gespeeld worden vóór 15:00 uur op vrijdag 15 november. Hierna sluit de competitie en kan je niet meer spelen. De finale kan pas worden gespeeld als de eerdere vier speldagen doorlopen zijn. We raden aan om elke dag één ‘speldag’ te spelen, echter is het geen probleem als je meerdere speldagen wilt spelen op een dag. Een speldag duurt ongeveer 45 minuten, maar het is effectiever als je de tijd neemt voor discussie. Want, juist de dialoog aangaan in de klas levert mooie inzichten op voor iedereen. Ga in dat geval uit van 60 minuten.

Wat heb ik nodig MediaMasters te spelen?

Je hebt het volgende nodig om MediaMasters te spelen:

 • Een digibord met computer
 • Een (stabiele) internetverbinding
 • Inloggegevens van je Mijn MediaMasters-account
 • Aangemaakte klas(sen) en klassennaam
 • Optioneel: extra Chromebooks of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken

Hoe schrijf ik mij in voor MediaMasters?

Je kan je inschrijven voor MediaMasters door een account aan te maken. Doorloop hiervoor deze stappen:

 1. Ga naar de registratiepagina.
 2. Kies welke rol je hebt: ben je leerkracht of professional? Vul alle gevraagde gegevens in en doorloop de stappen.

Vervolgens ben je ingeschreven voor MediaMasters en kan je je klas(sen) aanmaken.

Met welke klassen/types onderwijs kan ik MediaMasters spelen?

MediaMasters wordt gemaakt voor groepen 7 en 8 van het (speciaal) basisonderwijs. Daarnaast kan je meedoen aan MediaMasters met een (speciaal) voortgezet onderwijs klas of met een groep 6. Let wel dat MediaMasters dus in principe wordt gemaakt voor kinderen van 10-12 jaar oud. Het is aan jou als leerkracht om te bepalen of dit geschikt is voor jouw klas.

Kost MediaMasters geld?

Nee, MediaMasters is gratis.

Wat is MediaMasters Extra?

Leerlingen kunnen individueel (bijvoorbeeld thuis) extra punten verdienen voor hun klas in de MediaMasters Extra omgeving (komt later dit jaar beschikbaar). MediaMasters Extra is zonder inlog te bereiken, maar de kinderen hebben hun klassennaam nodig als ze extra punten (bits) willen verdienen voor hun klas. MediaMasters Extra is te bereiken via deze pagina

Wat is Mijn MediaMasters?

Mijn MediaMasters is jouw persoonlijke omgeving waar je toegang toe krijgt zodra je je hebt ingeschreven. Je kunt via mijn.mediamasters.nl inloggen met je e-mailadres en wachtwoord. In Mijn MediaMasters zie je welke acties je nog moet ondernemen vóór de landelijke wedstrijd van start gaat. Heb jij, of je collega, bijvoorbeeld al een klas aangemaakt voor deelname dit schooljaar?

Verder kan je de gegevens van jouw school inzien, klassen aanmaken voor collega’s, collega’s uitnodigen om ook mee te doen en kan je een aantal administratieve wijzigingen doen zoals het aanpassen van je wachtwoord of klassennaam.

Kan ik als professional ook meedoen aan MediaMasters?

Je bent van harte welkom om MediaMasters te spelen als professional (BSO, bibliotheek, student of mediacoach), echter doe je met een ‘overige functie’-account niet mee aan de competitie. Loop je stage in groep 7 en/of 8 en wil je MediaMasters met je klas spelen? Schrijf je dan in als leraar.

Aan welke aanbodsdoelen werk ik in de klas met MediaMasters?

Met MediaMasters werk je aan verschillende vaardigheden en competenties. Voor digitale geletterdheid zijn er op dit moment nog geen wettelijk vastgestelde kerndoelen. Wél zijn er door SLO al aanbodsdoelen geformuleerd en bouwen leerlingen met MediaMasters basiskennis mediawijsheid op aan de hand van het Mediawijsheid Competentiemodel. Benieuwd aan welke aandbodsdoelen je met MediaMasters werkt? Hier vind je, per onderdeel van digitale geletterdheid, een overzicht aan welke aanbodsdoelen je werkt door MediaMasters te spelen