Het is bijna zover: wat kun je nu doen om je goed voor te bereiden?

Het is bijna zover! Over drie weken start de strijd om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. We willen je graag helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze landelijke wedstrijd. Ondertussen zijn er al meer dan 6000 klassen aangemeld. Het belooft weer een spannende editie te worden!

Wat kun je doen om je goed voor te bereiden?

 • Zet de data van de landelijke wedstrijd in de agenda: 3 t/m 11 november 2022.
 • Maak je klas(sen) aan
  Heb je nog geen klas(sen) aangemaakt? Doe dat dan alsnog vóór 2 november, want alleen dan doen jullie mee in de competitie voor de landelijke wedstrijd én maken jullie kans op mooie prijzen.
  » Maak hier je klas aan
 • Download de handleiding
  Wil je graag van tevoren weten wat je te wachten staat en hoe je je het beste kunt voorbereiden? Download dan alvast de handleiding en print hem eventueel uit.
  » Download de handleiding
 • Puzzelopdrachten voorbereiden en evt. uitprinten (nieuw dit jaar)
  Dit jaar hebben we een nieuwe werkvorm toegevoegd aan MediaMasters, zodat niet alle onderdelen klassikaal uitgevoerd hoeven te worden. In MediaMissies 2 en 4 komen er puzzelopdrachten voorbij die de leerlingen in groepjes kunnen oplossen. Je kunt de puzzelopdrachten uitprinten en als werkbladen uitdelen, of de groepjes met één of meerdere devices een puzzelopdracht laten oplossen. Het is ook mogelijk om de opdrachten klassikaal op het digibord uit te voeren. Wij raden echter aan in groepjes te werken omdat je daarmee tijd bespaart. Meer informatie over de puzzelopdrachten vind je in de handleiding.
  » Bekijk alvast de puzzelopdrachten
 • Informeer ouders over MediaMasters
  Wil je ouders op een gemakkelijke manier laten weten dat jullie in de klas MediaMasters spelen én uitnodigen voor de speciale MediaMasters ouderavond? Gebruik dan de voorbeeldbrieven. Deze brieven kun je eventueel naar wens aanpassen en gebruiken om ouders te informeren. Nieuw dit jaar is de Family Factory MediaMasters ouderavond op donderdagavond 10 november. Nodig jij de ouders en/of verzorgers van jouw klas ook uit? Gebruik dan de speciale uitnodiging.
  » Download de voorbeeldbrieven en uitnodiging
 • Speel de DemoMissie met je klas
  Wil je MediaMasters eerst even uitproberen en kennismaken met het type vragen en de personages? Speel dan de DemoMissie!
  » Speel de DemoMissie
 • Vraag de gratis Nieuwsservice aan
  Wist je dat je leerlingen straks op MediaMasters Extra ook een eigen krant kunnen maken met nieuws dat zij belangrijk vinden? Op deze manier verdienen zij extra bits voor hun klas! Willen jullie hier tijdens de landelijke wedstrijd mee aan de slag? Vraag dan vóór 24 oktober de gratis Nieuwsservice voor docenten van Nieuws in de klas aan.
  » Nieuwsservice voor docenten aanvragen

Leuk om te weten

Nieuw dit jaar: de Family Factory MediaMasters ouderavond

Op donderdagavond 10 november 2022 organiseert Family Factory om 20.00 uur een gratis online ouderavond over mediaopvoeding, speciaal voor ouders of verzorgers wiens kinderen op school meedoen aan MediaMasters. Het webinar wordt gegeven door Ingeborg Dijkstra (trainer bij Family Factory, opvoedkundige en leerkracht in het basisonderwijs).
Alle scholen die meedoen aan MediaMasters, mogen dit webinar gratis aanbieden aan de ouders van de leerlingen. Kijk hier voor meer informatie. Nodig jij de ouders en/of verzorgers van jouw klas ook uit? Gebruik hiervoor de speciale uitnodiging voor in je nieuwsbrief.

» Bekijk de uitnodiging

De MediaMasters Remake Award

Wist je dat je nu al een video kunt maken over kinderrechten en het thema Like en Cancel? De vijf beste inzendingen winnen een filmworkshop in de klas. Een filmcoach van ‘Hollywood in de klas’ komt dan bij jullie op school om samen met jullie een échte kinderrechtenfilm te maken, die in première gaat op het populaire YouTube-kanaal van het Kinderrechten Filmfestival. Aan het einde van het schooljaar is er voor alle deelnemende scholen aan het Filmfestival een feestelijke en interactieve livestream-awardshow waarin o.a. de award wordt
uitgereikt voor Beste MediaMasters Remake. Doen jullie ook mee?

» Meer informatie

Kennisnet organiseert het webinar ‘Hoe nu verder met digitale geletterdheid?’

Op woensdag 16 november 2022 organiseert Kennisnet van 15.30 – 17.00 uur een gratis online MediaMasters afterparty over hoe je in de klas verder kunt gaan met digitale geletterdheid. Dit is een mooie kans om – naast de kennis die je hebt opgedaan tijdens de landelijke wedstrijd van MediaMasters – door te pakken rondom dit onderwerp. De andere onderdelen van digitale geletterdheid, computational thinking en informatievaardigheden, komen ook aan de orde. Kom jij ook? Nodig gerust je collega’s uit!

» Meer informatie en aanmelden

Win een DigiScan voor jouw school

Wist je dat je naast de prijzen voor leerlingen ook een prijs voor leerkrachten kunt winnen? Fourcast for Education deelt namelijk een gehele DigiScan voor jouw school uit! De DigiScan brengt snel in kaart waar jouw school het snelst en de meeste winst kan boeken door digitale middelen en tools efficiënt, zinvol en gepast in te zetten. Wil jij kans maken op deze DigiScan? Mail dan nu naar info@mediamasters.nl met als onderwerp ‘Fourcast for Education prijs’. De winnaar van de prijs wordt na de #WvdM bekend gemaakt.

» Meedoen? Klik hier om gelijk te mailen.

Mijn Cyberrijbewijs

Vorige week lanceerde de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz-Zegerius ‘Mijn Cyberrijbewijs’. Een gratis interactief programma van 5 lessen voor groep 7 en 8 om de digitale weerbaarheid te vergroten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leren de leerlingen wat specifieke eigenschappen van het internet zijn en over het voorkomen van online slachtoffer- en daderschap. Ook wordt er handelingsperspectief geboden, mocht het onverhoopt toch mis gaan.

Op MediaMasters Extra kunnen leerlingen vanaf 3 november ook aan de slag met een opdracht rondom ‘Mijn Cyberrijbewijs’. Leerlingen worden uitgedaagd na te denken over verschillende perspectieven en verdienen hiermee extra bits voor de klas. Doen jullie mee?

» Meer informatie over ‘Mijn Cyberrijbewijs’

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL