Zo verdien je de bits met MediaMasters

MediaMasters is dit jaar vernieuwd. Een van de vernieuwingen is een ander puntensysteem. In evaluaties werd veel feedback gegeven over de wijze waarop bits verdiend konden worden. Het team van MediaMasters heeft hiernaar geluisterd en in dit artikel leggen we je graag het nieuwe puntensysteem uit.

Kinderen verdienen

Leerkrachten die in eerdere edities hebben meegespeeld kunnen het zich misschien nog herinneren. De superspannende finale waarbij de bits die je in de eerste vier speldagen had verdiend ingezet werden als speltijd. Des te langer je nodig had om een vraag te beantwoorden, des te meer punten gingen verloren. Ook kon je speciale jokers inzetten, zoals verdubbelaars, waarmee je ineens heel veel punten kon scoren. Kortom, een goede en tactische finale was beslissend voor een goede eindpositie. Daar komt vanaf dit jaar verandering in. De verhouding van het totaal aantal te verdienen punten is als volgt verdeeld.

 • 70% van de punten zijn te verdienen in de 5 MediaMissies (speldagen)
 • 30% van de punten zijn te verdienen met de opdrachten op MediaMasters Extra. Dit is niet verplicht, maar het zorgt er wel voor dat de kans op de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ wordt vergroot.

Bits verdienen tijdens de MediaMissies 1 t/m 4

Voor elk goed antwoord die de klas geeft tijdens de MediaMissies, verdienen jullie 150 bits. Hebben jullie een antwoord deels goed? Dan worden de bits naar rato verdeeld. Daarnaast krijgt de klas bij het afronden van een MediaMissie een joker die eenmalig ingezet kan worden. De jokers die de klas verdient zijn:

 1. Verdien extra bits
 2. Minder antwoordopties
 3. Behoud je streak (reeks goede antwoorden)
 4. Krijg een tip

Bits verdienen in de finale

Tijdens de finale beantwoordt de klas 15 vragen, een vraag per thema. Al deze vragen leveren 150 bits per goed antwoord op. Daarnaast kan de klas een van de vier jokers inzetten bij een vraag. Verder zijn er in de finale twee soorten bonussen te verdienen:

 • Snelheidsbonus – Wordt de vraag binnen 10 seconden goed beantwoord, dan krijgt de klas een snelheidsbonus van 50 bits. Dit geldt voor elke vraag.
 • Streakbonus – Na het geven van 3 goede antwoorden verdient de klas bij het 4e goede antwoord een streakbonus van 200 extra bits. Iedere vraag die daarna goed beantwoord wordt levert telkens 200 extra bits op. Zodra de vraag fout beantwoordt wordt verbreekt de klas de streak en vervalt de bonus. Na 3 goede antwoorden heeft de klas weer recht op de streakbonus.

MediaMasters Extra en de Mediaquiz

Dit jaar is de puntentelling op MediaMasters Extra en in de Mediaquiz ook aangepast. De Mediaquiz is te vinden op MediaMasters Extra. In dit onderdeel kunnen kinderen vragen beantwoorden van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid voor extra bits. Per goed antwoord krijgen de kinderen 3 bits, bij een deels goed antwoord 2 bits en bij een fout antwoord 0 bits. Per dag kunnen er maximaal 210 bits gescoord worden. De volgende dag begint de teller weer opnieuw en kunnen leerlingen weer aan de slag met het beantwoorden van de vragen. Dat betekent dat er gedurende de landelijke wedstrijd 1890 bits kunnen worden verdiend met de Mediaquiz.

De waarde voor de opdrachten op MediaMasters Extra varieert dit jaar van tussen de 10-200 bits. De creatieve opdrachten zijn 200 punten waard en worden eenmalig toegekend aan de klas. De kleine opdrachten en games van 10 of 20 punten kunnen onbeperkt worden gespeeld door de leerlingen. Ook hier werken we met een maximaal aantal van 200 bits per dag. Dat betekent dat er in totaal gedurende de landelijke wedstrijd maximaal 2600 bits kunnen worden gescoord met opdrachten op MediaMasters Extra.

Rangen

Ook nieuw dit jaar zijn de rangen. Een belangrijk doel van MediaMasters is het verdienen van bits en naarmate de klas meer bits verdient, kom je in een andere rang terecht. Er zijn 5 rangen:

 • Brons: 0 – 2000 bits
 • Zilver: 2001 – 5000 bits
 • Goud: 5001 – 8500 bits
 • Diamant: 8501 – 12.500 bits
 • Briljant: meer dan 12.501 bits

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL