Zo verdien je bits met MediaMasters

De landelijke wedstrijd staat morgen op het punt te beginnen en zo ook het verdienen van bits! Hoe de bits zijn verdeeld dit jaar in MediaMasters en hoe je de meeste bits kunt verdienen, lees je hieronder.

Sinds vorig jaar werkt de puntenverdeling van MediaMasters met rangen. Er zijn 5 rangen:

 • Brons: 0 – 2000 bits
 • Zilver: 2001 – 5000 bits
 • Goud: 5001 – 8500 bits
 • Diamant: 8501 – 12.500 bits
 • Briljant: meer dan 12.501 bits

De verhouding van het totaal aantal te verdienen punten is als volgt verdeeld. 

 • 65% van de punten zijn te verdienen in de 5 MediaMissies (speldagen) 
 • 35% van de punten zijn te verdienen met de opdrachten op MediaMasters Extra. Dit is niet verplicht, maar het zorgt er dus wel voor dat de kans op de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ wordt vergroot.  

Bits verdienen tijdens de MediaMissies 1 t/m 4

Voor elk goed antwoord die de klas geeft tijdens de MediaMissies, verdienen jullie 150 bits. Hebben jullie een antwoord deels goed? Dan worden de bits naar rato verdeeld. Daarnaast krijgt de klas bij het afronden van een MediaMissie een joker die eenmalig ingezet kan worden. De jokers die de klas verdient zijn:

 1. Verdien extra bits
 2. Minder antwoordopties
 3. Behoud je streak (reeks goede antwoorden)
 4. Krijg een tip

Bits verdienen in de finale

Tijdens de finale beantwoordt de klas 15 vragen, een vraag per thema. Al deze vragen leveren 150 bits per goed antwoord op. Daarnaast kan de klas een van de vier jokers inzetten bij een vraag. Verder kan je in de finale nog een extra bitsbonus verdienen:

 • Streakbonus – Na het geven van 3 goede antwoorden verdient de klas bij het 4e goede antwoord een streakbonus van 300 extra bits. Iedere vraag die daarna goed beantwoord wordt levert telkens 300 extra bits op. Zodra de vraag fout beantwoordt wordt verbreekt de klas de streak en vervalt de bonus (tenzij jullie de ‘behoud je streak joker’ inzetten natuurlijk). Na 3 goede antwoorden heeft de klas weer recht op de streakbonus. 

MediaMasters Extra en de MediaQuiz

De MediaQuiz is te vinden op MediaMasters Extra. In dit onderdeel kunnen kinderen vragen beantwoorden van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid voor extra bits. Per goed antwoord krijgen de kinderen 3 bits, bij een deels goed antwoord 2 bits en bij een fout antwoord 0 bits. Per dag kunnen er maximaal 236 bits worden gescoord. De volgende dag begint de teller weer opnieuw en kunnen leerlingen weer aan de slag met het beantwoorden van de vragen. Je kunt elke dag van 3 t/m 11 november spelen, inclusief het weekend.

De waarde voor de opdrachten op MediaMasters Extra varieert dit jaar van tussen de 10-200 bits. De creatieve opdrachten zijn 200 punten waard en worden eenmalig toegekend aan de klas en tellen ook niet mee in de dagmax. De kleine opdrachten en games van 10 of 20 punten kunnen onbeperkt worden gespeeld door de leerlingen. Er is een bonus van 60 bits te behalen als er 6 of meer verschillende opdrachten gespeeld worden. Deze bonus valt binnen de dagmax van 225 bits. 

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL.