Meer dan 6000 klassen gestart met MediaMasters!

Vandaag is de landelijke wedstrijd van MediaMasters begonnen. Meer dan 6000 klassen strijden om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

Kinderen juichen in klassen

Duizenden klassen over heel Nederland gaan vandaag van start met de spannende serious game MediaMasters. Door het spelen van de game bouwen leerlingen een basiskennis mediawijsheid op. De klassen die voor vrijdag 12 november 15.00 uur de meeste bits verdienen maken kan op mediawijze prijzen.

Prijzen voor het basisonderwijs:

1e prijs – Beeld en Geluid Den Haag + workshop Fake News (incl. vervoer)

De winnaars van MediaMasters brengen met hun klas en begeleiders een bezoek aan Beeld en Geluid Den Haag. Ook krijgen zij de workshop Fake News cadeau! Deze workshop laat zien welke technieken en mechanismen schuilgaan achter desinformatie. Leerlingen leren nepnieuws begrijpen door het zelf te maken én te verspreiden.

2e prijs – Educatieve escaperoom (incl. vervoer)
De winnaars van de 2e prijs krijgen een bezoek aan de Educatieve Escape Room. Tijdens deze Escape Room worden de leerlingen opgesloten in een ruimte vol games en spectaculaire licht- en geluidseffecten met als opdracht een missie te volbrengen. Dit gebeurt aan de hand van verschillende puzzels op het gebied van burgerschap, mediawijsheid, economie en computational thinking. Durf jij het aan? Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de KB, de Nationale Bibliotheek.

3e prijs – CODA (excl. vervoer)
Win een klassenbezoek aan de Makerspace van CODA ExperienceLab en krijg allemaal een 3D print! Tijdens een bezoek aan de Makerspace van CODA ExperienceLab maak je met je klas kennis met de wereld van VR en verschillende 3D printtechnologieën. De ontwerpen van alle leerlingen worden tijdens of na het bezoek geprint en later naar school toegestuurd!

4e prijs – Storyworld (excl. vervoer)
De winnaars van de 4e prijs brengen samen een bezoek aan Storyworld. Wat is een beeldverhaal? En hoe wordt het gemaakt? In dit museum staat het maakproces van strips, animatie en games centraal. Neem een kijkje achter de schermen bij de studio’s en bekijk originele schetsen en storyboards.

5e prijs – MU (excl. vervoer)
De winnende klas mag kiezen uit een (virtuele) tour door MU of de Codekunst Show op school. De onderwerpen bij MU lopen erg uiteen! Tijdens de Codekunst Show duiken jullie dieper in de wereld van de digitale kunst. De show vindt plaats in de aula en is interactief, grappig en vraagt in spelvorm om input van leerlingen. Kunnen jullie niet naar MU komen? Dan komt MU bij jou! Lees Codekunst Show meer over de Alternative Tours.

Provincieprijs – Mediawijs prijzenpakket
De winnaars van de provincies winnen een leuk pakket met diverse mediawijze prijzen voor de hele klas! Met onder andere goodies van Kidsweek, Kinderboeken.nl, IDFA, Uitgeverij Zwijsen, NTR, en nog veel meer!

Prijzen voor het speciaal onderwijs:

1e prijs – Beeld en Geluid Den Haag + Workshop Fake News (incl. vervoer)
De winnaars van de speciaal onderwijs competitie brengen met hun klas en begeleiders een bezoek aan Beeld en Geluid Den Haag. Ook krijgen zij de workshop Fake News cadeau! Deze workshop laat zien welke technieken en mechanismen schuilgaan achter desinformatie. Leerlingen leren nepnieuws begrijpen door het zelf te maken én te verspreiden.

2e prijs – Cindekid (excl. vervoer)
Volg met je klas een gloednieuwe workshop uit het MediaLab van het . Dit is een workshop waarbij gebruik gemaakt wordt van een nieuwe mediatechniek. Een echte primeur dus!

3e prijs- EYE
De winnaars van de 3e prijs krijgen een filmles van een filmdocent op school. Waarom bewaren we films? En waarom is dat belangrijk? In deze gastles denken de leerlingen na over filmisch erfgoed en onderzoeken ze het aan de hand van het thema school.

Provincieprijs – Mediawijs prijzenpakket
De winnaars van de provincies winnen een leuk pakket met diverse mediawijze prijzen voor de hele klas! Met onder andere goodies van Kidsweek, Kinderboeken.nl, IDFA, Uitgeverij Zwijsen, NTR, en nog veel meer!

Ook zijn er een paar leuke prijzen beschikbaar voor de creatieve opdrachten op MediaMasters-Extra. Het speciaal onderwijs heeft zijn eigen klassement.

MediaMasters-Extra
Vanaf 5 november kunnen de leerlingen individueel mediawijze games spelen op MediaMasters Extra, om zo nog meer bits te verdienen voor de klas. Ben je benieuwd naar de games? Speel MediaMasters-Extra zonder klas. Let op! Hiermee verdien je geen punten voor de klas en is voor ouders en leerkrachten.

Wil je samen met je klas extra opdrachten uitvoeren? Verdeel de klas dan in drie redacties en laat iedere groep aan de slag gaan met de video-opdrachtpodcast challenge en Nieuws in de klas-opdracht. Ook voor deze creatieve opdrachten zijn er leuke prijzen beschikbaar.

» Bekijk alle prijzen hier

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL