HANDLEIDING

Doe jij van 9 t/m 17 november 2023 met jouw klas mee aan de landelijke wedstrijd van MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw deelname tot een succes te maken. 

Ervaar je tijdens het spelen van MediaMasters storingen of heb je dringende, technische vragen? Bekijk dan of jouw vraag al tussen de meestgestelde vragen staat op Mijn MediaMasters. Staat jouw antwoord daar niet bij? Neem dan contact op met de helpdesk.

 • Stuur een e-mail naar info@mediamasters.nl 
 • Of bel de helpdesk op 035-7994084. De helpdesk is van maandag 6 november t/m vrijdag 17 november bereikbaar op doordeweekse dagen van 08.00 tot 17.00 uur. 

Veel succes en plezier!

Background shine
Mediamasters logo

HANDLEIDING

Voorbereiden: nu tot en met 8 november 2023

 • Bekijk de trailer en ontdek welk spannend filmverhaal we dit jaar voor jullie in petto hebben
 • Speel de DemoMissie: Wil je MediaMasters eerst even uitproberen en kennismaken met het type vragen en de personages? Speel dan hier de DemoMissie (eerst inloggen nodig).

Week van de Mediawijsheid: landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 9 t/m 17 november 2023

 • Speel alle vijf MediaMissies. Deze komen op 9 november om 08.00 uur beschikbaar en zijn te spelen tot vrijdag 17 november 15.00 uur.
 • Laat de leerlingen individueel extra bits verdienen via de leuke spellen, creatieve opdrachten en quizvragen op MediaMasters Extra.

Verdiepen: vanaf 20 november tot de zomervakantie 2024

 • Op maandag 20 november wordt om 13.00 bekendgemaakt welke klassen er in de prijzen zijn gevallen. 
 • Na afloop van de landelijke wedstrijd kunnen leerlingen zich de rest van het schooljaar verdiepen in vijftien mediawijze ThemaMissies. Deze Missies zijn individueel te spelen en makkelijk mee te geven als huiswerk of als opdracht tijdens een schooldag. Zet de leerlingen aan de slag met onderwerpen als gamen, journalistiek of nepnieuws. Liever klassikaal in gesprek? Wissel met elkaar van gedachten met het Klassengesprek. Aan de hand van beeldmateriaal en stellingen ontdekken jullie hoe jullie over een onderwerp denken.​ Vanaf dinsdag 21 november zijn de ThemaMissies en klassengesprekken beschikbaar. 

1. Inschrijven

Om mee te doen aan MediaMasters moet je een account aanmaken. Doorloop hiervoor deze stappen:

 1. Ga naar de registratiepagina.
 2. Kies welk account je wilt aanmaken: een leraren-account of een account voor een overige functie. Vul alle gevraagde gegevens in.
 3. Maak je een leraren-account aan? Zoek dan jouw school op in ons systeem. Let goed op de plaatsnaam van de school. Veel scholen hebben dezelfde naam. Vul vervolgens het BRIN-nummer van je school in. Hiermee word je aan de juiste school gekoppeld. Vervolgens kom je in de wachtkamer totdat een collega of de MediaMasters helpdesk jou als leraar geverifieerd heeft in Mijn MediaMasters. Je collega ontvangt hierover een e-mail. Je kunt in de wachtkamer alvast een of meerdere klassen aanmaken. Zorg ervoor dat je account geverifieerd is voordat je met je klas MediaMasters wilt gaan spelen. Kom je er niet uit? Neem contact op met de helpdesk. Zij helpen je graag verder.

2.  Klas aanmaken

MediaMasters is een landelijke wedstrijd. Alle klassen spelen binnen hun eigen competitie tegen elkaar. Het regulier basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs hebben allebei hun eigen klassement. Elke klas moet apart zijn aangemeld. Zodra je een leraren-account hebt of een account voor een overige functie, kun je in jouw persoonlijke Mijn MediaMasters-omgeving een klas aanmaken. Klik op ‘Maak een klas aan’ en doorloop de stappen. Kom je er niet uit? Neem contact op met de helpdesk. Zij helpen je graag verder.

3. Wat heb je nodig? 

 • Een digibord met computer
 • Snel internet (min. 10 Mbit/s)
 • Inloggegevens van je Mijn MediaMasters-account
 • Klassennaam 
 • Optioneel: extra Chromebooks, laptops of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken

MediaMasters is te spelen in de volgende browsers: 

 • Google Chrome 
 • Mozilla Firefox
 • Microsoft Edge 
 • Apple Safari 
 • Let op: Internet Explorer wordt niet ondersteund door MediaMasters

4.  Speel de DemoMissie

Bereid je goed voor op de landelijke wedstrijd en speel de DemoMissie. De DemoMissie is vanaf 13 september tot en met de landelijke wedstrijd beschikbaar. In de DemoMissie komen alle onderdelen van de landelijke wedstrijd aan bod en leren je leerlingen alvast de personages kennen. De DemoMissie duurt max. 45 minuten en bestaat uit:

 • De eerste aflevering van MediaMasters
 • Drie vragen
 • Een doe-opdracht
 • Een stelling

Let op: met deze DemoMissie verdienen jullie nog geen bits.

5.  Poster ophangen en klas informeren

Het spelen van MediaMasters is nog leuker als de leerlingen enthousiast zijn en worden meegenomen in het spel. Download daarom hier de gratis poster en print hem zelf uit of bestel de MediaMasters-poster en hang deze op in de klas. Op de poster kun je de klassennaam schrijven, zodat leerlingen deze gemakkelijk kunnen overnemen. Met deze klassennaam kunnen ze thuis verder aan de slag met MediaMasters Extra.

Tip: ook ouder(s) en verzorger(s) kun je informeren over de deelname aan MediaMasters

Op de instructiepagina in Mijn MediaMasters vind je ook ouderbrieven, voorbeeldteksten voor de nieuwsbrief en een digitale versie van de flyer. Ook kun je daar een opzet voor een persbericht vinden voor het informeren van lokale pers over de uitslag of bijvoorbeeld de burgemeester uitnodigen voor het uitdelen van de certificaten op school. Maak er een feest van!

Tip: zonder klas spelen

Je kunt je als leraar voorbereiden door eerst zelf te kijken hoe een MediaMissie eruit ziet, zodra deze beschikbaar is vanaf 9 november. 

 1. Log in in Mijn MediaMasters
 2. Ga naar ‘Speloverzicht’ in het menu links. 
 3. Kies in het pull-down-menu linksbovenaan bij ‘Wijzig klas’ voor de onderste optie: Speel zonder klas. De vragen die je vervolgens beantwoordt, hebben dan geen invloed op het aantal punten van de klas. 
 4. Wil je weer met je klas spelen? Klik dan op de juiste klassennaam en daarna op ‘Wijzig klas’. Je speelt nu weer met de door jou geselecteerde klas.

Hoe werkt de landelijke wedstrijd?

De landelijke wedstrijd vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid 2023. De WvdM duurt van 10 t/m 17 november 2023. Echter, je kunt MediaMasters al spelen vanaf donderdag 9 november, zodat je genoeg tijd hebt om de vijf MediaMissies te doorlopen. De vijfde MediaMissie is de finale en moet gespeeld worden vóór 15.00 uur op vrijdag 17 november. Hierna sluit de competitie en kun je de bijbehorende Missies niet meer spelen. De finale kan pas worden gespeeld als de eerdere vier MediaMissies doorlopen zijn. We raden aan om elke dag één Missie te spelen, maar je kunt ook op een dag meerdere MediaMissies spelen. Zodra je een Missie hebt afgerond, komt de volgende beschikbaar. 

Inloggen en de game opstarten

Inloggen

Een MediaMissie duurt ongeveer 45 minuten maar is effectiever als je de tijd neemt voor discussie. Want, juist de dialoog aangaan in de klas levert mooie inzichten op voor iedereen. Ga in dat geval uit van 60 minuten. 

De meest mediawijze klas van Nederland wordt bekend gemaakt op maandag 20 november om 13.00 uur op mediamasters.nl. Vervolgens kun je ook via ‘Eindscore’ in het linkermenu in Mijn MediaMasters zien waar jouw klas in het klassement is geëindigd. 

Inloggen in de game doe je met de inloggegevens van Mijn MediaMasters. Dat is dus met het e-mailadres en een wachtwoord dat je zelf hebt aangemaakt. Wachtwoord vergeten? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan via https://mijn.mediamasters.nl/wachtwoord-vergeten. Krijg je alleen een laadcirkel te zien als je wil inloggen? Mail dan even de helpdesk, dan stellen we je account even opnieuw in.

Starten

Om MediaMasters te starten klik je in Mijn MediaMasters bij Speloverzicht in het midden op start missie. Check bovenin eerst even welke klas je hebt geselecteerd. Wil je met een andere klas spelen? Klik dan linksbovenin op Wijzig klas


Klik vervolgens op Start Missie om de Missie te starten waar jullie aan toe zijn. Is de Missie eenmaal geladen, dan wijst de game zich vanzelf. 

Door op de knoppen rechtsonder in beeld te klikken, ga je naar het volgende onderdeel. Nadat de klas een antwoord heeft gekozen, klik je op ‘check antwoord’ om het antwoord te bevestigen. Jullie zien meteen of het antwoord goed, deels goed, of fout is. Let op! Heb je eenmaal op ‘check antwoord’ geklikt, dan kunnen jullie niet meer terug om het antwoord te wijzigen. Wel kan je met de pijltjes linksboven terug klikken en de vragen of video’s bekijken die jullie al hebben gehad. Handig, mocht je per ongeluk te snel hebben doorgeklikt.

Weergave

We raden aan om MediaMasters te spelen op een schermresolutie van 1920×1080 op je laptop/digibord. Mocht je het idee hebben dat je veel moet scrollen of dat het scherm te vol is, zoom dan even uit tot 80%. Dit kan je doen door op ctrl- te klikken. Inzoomen kan via ctrl+. Je ziet rechtsboven in je scherm verschijnen op welk percentage je speelt.

Spelregels

Om kans te maken op de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ en de prijzen, moet je zoveel mogelijk bits verdienen. Verder ga je uit van deze spelregels:

 • Laat leerlingen samen op democratische wijze een antwoord kiezen.
 • Kijk niet af bij een andere klas.
 • Opzoeken op internet mag altijd en bij iedere vraag en opdracht, ook in de finale.
 • Waardeer elkaars mening en behandel elkaar, andere klassen en leerlingen met respect.
 • Als we uit de speldata kunnen concluderen dat er vals gespeeld is, wordt de desbetreffende klas gediskwalificeerd en deze klas verliest daarmee ook het recht op prijzen.

Puntentelling

Punten heten in MediaMasters bits. Voor iedere vraag en doe-opdracht kun je bits verdienen. Ook verdienen jullie na elke afgeronde Missie een joker. Tijdens de finale kun je deze jokers inzetten om extra bits te verdienen, een hint te krijgen, je streak te behouden of foute antwoorden te laten wegvallen. Hoe verdien je bits?

 • Beantwoord zoveel mogelijk vragen goed.
 • Voer de doe-opdrachten en puzzelopdrachten zo goed mogelijk uit.
 • Laat leerlingen (na schooltijd) extra opdrachten uitvoeren op MediaMasters Extra (optioneel). 

In Mijn MediaMasters zie je bij Speloverzicht welke Missies en opdrachten al volbracht zijn en welke nog openstaan. Ook kun je daar het totale aantal bits zien dat jullie al behaald hebben en in welke rang jullie daarmee staan. Zie dit nieuwsartikel voor meer informatie over de puntentelling. https://mediamasters.nl/news-article/puntentelling-van-dit-jaar-2023/

Missies

Een Missie bestaat uit diverse spelonderdelen:

 • Een aflevering van MediaMasters 
 • Afgewisseld met:
 • 3 of 4 klassikale vragen 
 • Een doe-opdracht (MediaMissie 1 en 3) of puzzelopdrachten in groepjes (MediaMissie 2 en 4)
 • een interactief keuzemoment
 • Bij MediaMissies 1 t/m 4 ontvang je een joker bij het afronden van de Missie. 
 • De laatste MediaMissie is de finale met 15 klassikale vragen

Puzzelopdrachten in groepjes

Wegens het succes van vorig jaar, hebben we ook dit jaar puzzelopdrachten toegevoegd aan MediaMasters, zodat niet alle onderdelen klassikaal uitgevoerd hoeven te worden. In MediaMissie 2 en 4 komen deze puzzelopdrachten voorbij die de leerlingen zelfstandig in groepjes kunnen oplossen. Je kunt de puzzelopdrachten uitprinten en als werkbladen uitdelen of laat de groepjes met een of meerdere devices via een link (naar een pdf) een puzzelopdracht oplossen. Ze kunnen dan gebruikmaken van een kladblaadje om dingen op te schrijven.


Wil je toch klassikaal blijven werken? Dat kan! Doe dan de puzzelopdrachten klassikaal samen op het digibord. Voor de beste (tijds)ervaring raden wij echter aan om tegelijkertijd verschillende groepjes digitaal of met werkbladen de puzzelopdrachten te laten oplossen. Er zijn drie puzzelopdrachten te verdelen over de groepjes leerlingen. Naar verwachting duurt dit onderdeel ongeveer 10 – 15 minuten. De puzzels vormen in volgorde van 1 t/m 3 een oplossing die in de MediaMasters spelomgeving op het digibord moet worden ingevoerd. Vervolgens kun je MediaMasters weer klassikaal oppakken. De linkjes naar de puzzelopdrachten zijn te vinden op mediamasters.nl/downloads. Tips en oplossingen voor de puzzelopdrachten zijn te vinden in Mijn MediaMasters bij Instructies zodat je leerlingen optimaal kunt begeleiden. Bereid de puzzelopdrachten van tevoren voor zodat je weet wat de leerlingen te doen staat. 

Dag 5 – Finale

Tijdens deze vijfde en laatste MediaMissie wordt de finale gespeeld. Hierin komen de onderwerpen uit de eerdere MediaMissies terug in 15 vragen over 15 thema’s. Bovendien kun je kiezen bij welke vraag je een joker inzet. Ook zie je hoe het MediaMasters-avontuur afloopt.

Er zijn een aantal voordelen te behalen tijdens de finale

 • 4 jokers die je kunt inzetten:
  1. verdien extra bits
  2. minder antwoordopties
  3. behoud je streak
  4. krijg een tip
 • Streakbonus – Heb je meer dan drie vragen achter elkaar goed? Dan krijgen jullie  bij het vierde goede antwoord een streakbonus van 300 extra bits. Iedere vraag die daarna goed beantwoord wordt levert telkens 200 extra bits op. Zodra de vraag fout beantwoordt wordt verbreekt de klas de streak en vervalt de bonus. Vervolgens heeft de klas na 3 goede antwoorden weer recht op de streakbonus.
 • Bepaal samen de beste strategie!

Let op! De jokers zijn eenmalig in te zetten. De streakbonus is maximaal 3 keer tijdens de hele finale te behalen. Jullie moeten de finale uiterlijk vrijdagmiddag 17 november om 15.00 uur gespeeld hebben.

MediaMissie 1

Vraag 1: over reclame met een verwijzing naar deze foto:

https://mediamasters.nl/wp-content/uploads/2023/10/Productfotografie.png 

Vraag 2: over cybercriminaliteit met een verwijzing naar deze video:
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2472772-opgelicht-met-linkjes-over-roblox-ik-was-70-euro-kwijt

Nepnieuws opdracht zonder directe bron (zelf opzoeken) 

Vraag 3: over journalistiek met een verwijzing naar deze video:

https://www.nieuwsindeklas.nl/geweld-tegen-journalisten/ 

MediaMissie 2

Vraag 1: over vloggen & fotograferen met een verwijzing naar deze video:

https://vimeo.com/868325034/cf0ea4f8dd?share=copy

Vraag 2: over privacy met een verwijzing naar deze video:
https://www.youtube-nocookie.com/embed/r11QeQ6N3Qg
Vraag 3 over sociale media & Whatsapp met een verwijzing naar deze video:

https://www.youtube-nocookie.com/embed/krgWbhOLEOM 

Puzzelopdracht Zoeken & Vinden

3 puzzelopdrachten waarbij met verschillende routetechnieken 3 coördinaten gevonden moeten worden. 

MediaMissie 3

Vraag 1: over beeldtaal met een verwijzing naar deze video:
https://schooltv.nl/video/hoe-maak-je-een-filmpje-vrolijk-of-spannend-slimme-montage-en-bepalende-muziek/#q= 

Vraag 2: over sexting & grooming

Zonder bron

Vraag 3: over techniek & toekomst met een verwijzing naar deze infographic:

https://www.hoezomediawijs.nl/infographic-hoe-duurzaam-is-ons-internetgebruik/ 

Denken als een computer-opdracht zonder bron

MediaMissie 4

Vraag 1: over games met een verwijzing naar deze video:
https://schooltv.nl/video/ga-je-door-gamen-beter-of-slechter-nadenken-het-effect-van-gamen-op-je-hersenen/#q=

Vraag 2: over  online pesten

Zonder bron

Vraag 3: over gezondheid met een verwijzing naar dit artikel:
https://nos.nl/artikel/2469211-helft-van-de-kinderen-tussen-9-en-13-vindt-zichzelf-telefoonverslaafd 

Puzzelopdracht Cybercriminaliteit

3 puzzelopdrachten waarbij op 3 verschillende manieren de cijfers van een toegangscode gevonden moeten worden.

Op MediaMasters Extra kunnen leerlingen extra opdrachten uitvoeren om nog meer bits te verdienen voor hun klas. MediaMasters Extra is altijd toegankelijk en inloggen met je lerarenaccount is dus niet nodig. De extra opdrachten zijn beschikbaar vanaf 9 november en verder het hele schooljaar te spelen. Voor het verdienen van bits op MediaMasters Extra hebben leerlingen hun klassennaam nodig. Geef de klassennaam dus zodra je met MediaMasters begint aan de leerlingen. De klassennaam heb je zelf aangemaakt en is te vinden in Mijn MediaMasters. Deze voeren de leerlingen vervolgens in op MediaMasters Extra (zie knop rechtsboven) de daarna verdiende bits worden toegekend aan de klas.  

Iedereen uit de klas kan tegelijkertijd extra opdrachten spelen. Ook kunnen meerdere leerlingen uit dezelfde klas extra bits verdienen met dezelfde opdracht. In het Speloverzicht in Mijn MediaMasters en op MediaMasters Extra kun je zien hoe vaak de leerlingen de extra opdrachten speelden en hoeveel bits daarmee in totaal gescoord zijn. Er is een maximum aantal bits per dag te verdienen voor de MediaQuiz (240) en voor de Extra Games (225). Met uitzondering van de creatieve opdrachten, deze worden altijd toegekend, eventueel ook bovenop de dagmax. Je ziet aan de bitsbuis wanneer dit maximum bereikt is. Wanneer de leerlingen het dagtotaal bereikt hebben, licht het lampje op. Leerlingen zien de bitsbuis ook op MediaMasters Extra. Het maximaal aantal bits wat je kan verdienen per dag staat vast. Let op, de weekenddagen tellen ook mee. Zie ook dit nieuwsbericht over de puntentelling. 

 

Extra Games

Iedere extra opdracht levert een vast aantal extra bits op, afhankelijk van hoeveel tijd het uitvoeren van deze opdracht kost. De extra opdrachten zijn heel verschillend en vergen soms ook samenwerking tussen de leerlingen onderling en met ouder(s)/verzorger(s). Het toevoegen van bits die leerlingen op MediaMasters Extra verdiend hebben gaat automatisch na het afronden van een opdracht, tenzij het een creatieve opdracht betreft die eerst gecheckt moet worden. Volg de instructies die bij de opdracht staan.

MediaQuiz 

In de MediaQuiz op MediaMasters Extra kunnen jullie extra vragen beantwoorden over verschillende thema’s, om nog mediawijzer te worden en meer bits te verdienen voor de klas! Het beantwoorden van de vragen in de MediaQuiz is optioneel en wordt buiten schooltijd gedaan, tenzij de leerkracht anders beslist.

De MediaQuiz kan door meerdere leerlingen tegelijkertijd en zo vaak gespeeld worden als leerlingen willen. Wel is er een maximaal aantal bits te behalen per dag. NIEUW: je verdient pas punten in de MediaQuiz als je drie vragen achter elkaar (deels) goed hebt. Het is dus extra belangrijk dat je de vragen en bronnen goed leest. Als je je streak van drie vragen hebt opgebouwd blijf je punten verdienen totdat je een vraag fout beantwoordt. Dan moet je weer opnieuw beginnen met drie vragen achter elkaar goed beantwoorden voordat je punten gaat verdienen.

ThemaMissies

Ook na de Week van de Mediawijsheid aandacht besteden aan mediawijsheid?

Leerlingen kunnen de rest van het schooljaar thuis of in de klas aan de slag met de vernieuwde ThemaMissies. Met keuze uit vijftien verschillende mediawijze thema’s

verdiepen leerlingen zich individueel in onderwerpen als nepnieuws, gezondheid of privacy. Geef een bijvoorbeeld ThemaMissie op als huiswerk of als opdracht in de klas. Zo blijft mediawijsheid het hele schooljaar een actueel aandachtspunt. Je kunt de ThemaMissies vinden op MediaMasters Extra. 

Klassengesprekken

Is er behoefte om in de klas over een bepaald thema te praten? Maak dan gebruik van de MediaMasters klassengesprekken. Aan de hand van een stelling met een aantal extra vragen, kun je in de klas bepaalde thema’s bespreekbaar maken. Je kunt de klassengesprekken vinden in Mijn MediaMasters.