Wat weten jullie over nepnieuws? Ga aan de slag met de bijbehorende ThemaMissie
Niet alles wat je leest online is echt. Toch kan het soms knap lastig zijn om neppe berichten van echte te onderscheiden. Weten jouw leerlingen hoe ze nepberichten kunnen herkennen? Leer je klas meer over nepnieuws aan de hand van onderstaande materialen. Wat is bijvoorbeeld clickbait? Hoe herken je het verschil tussen nepnieuws en een grapje? En waarom maken mensen eigenlijk nepnieuws? MediaMasters heeft hiervoor passend aanbod ontwikkeld. Ga met je klas in gesprek aan de hand van het klassengesprek, zet je leerlingen aan het werk met de speciale ThemaMissie over nepnieuws en maak gebruik van onderstaande tips.
ThemaMissie: Nepnieuws
Zet leerlingen zelfstandig aan het werk met de ThemaMissie over nepnieuws. Na een korte video van SchoolTV over verzonnen berichten op sociale media moeten de leerlingen enkele vragen beantwoorden. Hierbij wordt onder andere hun kennis over nepnieuws nu en vroeger getest en moeten ze echte berichten van nepberichten onderscheiden.
» Ga naar de ThemaMissie
Klassengesprek: Nepnieuws
Laten je leerlingen zich weleens voor de gek houden door nepberichten? Kunnen zij zelf iets doen om nepnieuws tegen te gaan? Checken ze bijvoorbeeld zelf weleens of een bericht wel klopt? Ga met je klas in gesprek over deze onderwerpen en kom erachter hoe je leerlingen hierover denken.
» Aan de slag met het Klassengesprek: Nepnieuws(mogelijk eerst inloggen)
Hoe stop je nepnieuws?
Maar waarom maken mensen nepnieuws? En waarom is het belangrijk dat jij dat doorhebt? Op HoeZoMediawijs.nl krijgen leerlingen vijf tips om echt én nep te herkennen en een einde te maken aan de stroom desinformatie.
» Bekijk de tips op HoeZoMediawijs.nl
Nieuws in de klas
Nieuws in de klas en Mediawijs bieden lesmateriaal om in de klas aan de slag te gaan met onderwerpen als nieuws en nepnieuws. Filosofeer erop los met de luisterverhalen van HoeZoo, doe de nieuwsquiz, leer kinderen kritisch omgaan met informatie met behulp van de kritikat en nog veel meer.
» Bekijk de materialen
Nepnieuws: herken jij het?
Niet alle informatie op sociale media is waar. Sommige mensen verzinnen berichten. Of ze maken grapjes, waarvan jij misschien denkt dat het waar is. Hoe weet je of iets echt of nepnieuws is? Ga aan de slag met deze les van Kidsweek in de klas, aangeboden op LessonUp.
» Naar het lesmateriaal
Het Jeugdjournaal checkt
Bij nepnieuws worden verzonnen berichten als nieuws gebracht. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om geld te verdienen, om andere mensen in problemen te brengen of als grap. Soms worden er foto’s of video’s gemanipuleerd. In deze aflevering van het Jeugdjournaal worden bekende (nep)nieuwsberichten gecheckt.
» Ga naar de aflevering
Hoe werkt een filterbubbel?
Op internet moet je niet alleen oppassen voor nepnieuws. Het is ook goed om je bewust te zijn van de invloed van cookies en algoritmes. Die bepalen namelijk grotendeels wat jij te zien krijgt. Wat kun je doen om een filterbubbel te voorkomen?
» Ga naar het dossier op HoeZoMediawijs.nl
Startpagina Desinformatie
Wil je leerlingen leren hoe ze desinformatie kunnen herkennen en bestrijden? Op de Startpagina Desinformatie PO en VO vind je praktische informatie en lesmateriaal over desinformatie, direct bruikbaar in de klas.
» Ga naar de startpagina
Wat is beeldmanipulatie?
Niet alles wat je op tv of online ziet, is echt. Soms worden video’s gemanipuleerd. Beelden worden dan zo bewerkt, dat het lijkt alsof iets is gebeurd, terwijl dit niet zo is. Dit soort beeldmanipulatie wordt ook wel deepfake genoemd. Janouk vertelt hier meer over in deze aflevering van Het Klokhuis.
» Bekijk de aflevering