Ruim 134.000 leerlingen starten vandaag met tiende editie van Mediamasters

Vandaag start de tiende editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november). Sinds de eerste editie in 2009 is MediaMasters al door meer dan 800.000 negen- tot twaalf-jarigen gespeeld. In deze tiende editie ontdekken de leerlingen spelenderwijs hoe mediawijs om te gaan met thema’s als omgaan met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit, online pesten, nepnieuws en meer. Dit jaar staan er al 5.800 klassen met in totaal zo’n 134.000 leerlingen – verspreid over heel Nederland – in de startblokken om de strijd aan te gaan om de felbegeerde titel: ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Op 16 november wordt de winnaar van 2020 bekendgemaakt.

Heb jij jou klas nog niet ingeschreven, maar wil je nog wel meedoen aan MediaMasters? Schrijf je nu in en je kunt gelijk meestrijden om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’.

Kinderen zien belang van les in programmeren

De deelnemende klassen krijgen iedere dag een stelling voorgelegd die betrekking heeft op mediawijsheid. In aanloop naar de landelijke wedstrijd konden klassen een DemoMissie spelen om alvast te oefenen met de vragen en om de personages uit de game te leren kennen. In deze DemoMissie was de volgende stelling opgenomen: ‘je hebt als kind meer aan techniek- en programmeerles, dan aan taalles’. Ruim 60% van de deelnemende leerlingen was het hiermee eens. De eerste stelling tijdens de landelijke wedstrijd gaat over nepnieuws in relatie tot influencers en wordt voorgelegd aan meer dan 100.000 kinderen.

Talentenjacht-show is inspiratie voor verhaallijn MediaMasters

Tijdens de landelijke wedstrijd worden de leerlingen meegenomen in een spannend verhaal. Dit jaar wordt de jonge uitvinder Layla uitgenodigd voor het programma ‘Jonge Uitvinders: The Battle’. Ze besluit mee te doen, maar haar uitvinding is nog niet af en haar tegenstander speelt het spel niet eerlijk. De leerlingen kunnen Layla helpen door het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten waarmee zij punten verdienen. Lukt het Layla en de leerlingen om de uitvinding toch op tijd af te krijgen en haar rivaal te verslaan?

De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste punten heeft gescoord, mag zich een jaar lang de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. Ook krijgt iedere klas een MediaRapport. Daarin is te zien welke resultaten de klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Zo weet de leraar direct welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben.

MediaMasters in het speciaal onderwijs

MediaMasters is er ook voor dove of slechthorende kinderen uit groep 7 en 8. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. De video’s zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Scholen met slechtziende of blinde leerlingen kunnen dit jaar voor het eerst op aanvraag een document verkrijgen dat geschikt is voor uitlezen met een brailleregel.

 

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL