MediaMasters gaat bijna van start. Bereid je alvast voor door dit artikel over de puntentelling van dit jaar en scoor zoveel mogelijk bits!

De verhouding van het totaal aantal te verdienen punten is als volgt verdeeld

 • 65% van de punten zijn te verdienen in de 5 MediaMissies (speldagen) 
 • 35% van de punten zijn te verdienen met de opdrachten op MediaMasters Extra. Dit is niet verplicht, maar het zorgt er wel voor dat de kans op de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ wordt vergroot.  

Bits verdienen tijdens de MediaMissies 1 t/m 4

Voor elk goed antwoord die de klas geeft tijdens de MediaMissies, verdienen jullie 150 bits. Hebben jullie een antwoord deels goed? Dan worden de bits naar rato verdeeld. Als je bij een vraag waar meerdere antwoorden goed zijn, de helft van de goede antwoorden hebt, krijg je bijvoorbeeld 75 bits. Daarnaast krijgt de klas bij het afronden van een MediaMissie een joker die eenmalig ingezet kan worden. De jokers die de klas verdient zijn:

 1. Verdien extra bits
 2. Minder antwoordopties
 3. Behoud je streak (reeks goede antwoorden)
 4. Krijg een tip

Bits verdienen in de finale

Tijdens de finale beantwoordt de klas 15 vragen, een vraag per thema. Al deze vragen leveren 150 bits per goed antwoord op. Daarnaast kan de klas een van de vier jokers inzetten bij een vraag. Daarnaast is er in de finale een bonus te verdienen, namelijk de streakbonus. Na het geven van 3 goede antwoorden verdient de klas bij het 4e goede antwoord een streakbonus van 300 extra bits. Iedere vraag die daarna goed beantwoord wordt levert telkens 200 extra bits op. Zodra de vraag fout beantwoordt wordt verbreekt de klas de streak en vervalt de bonus. Na 3 goede antwoorden heeft de klas weer recht op de streakbonus. 

MediaMasters Extra en de MediaQuiz

De Mediaquiz is te vinden op MediaMasters Extra. In dit onderdeel kunnen kinderen vragen beantwoorden van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid voor extra bits. De MediaQuiz werkt ook met een streak om het extra goed lezen / bekijken van de vragen en bronnen te bevorderen. Vanaf het derde goede antwoord, verdienen de leerlingen bits. Per goed antwoord krijgen de kinderen dan 3 bits, bij een deels goed antwoord krijgen ze 0 bits maar de streak blijft bewaard. Bij een fout antwoord krijgen de leerlingen 0 bits en moeten ze de streak weer opnieuw opbouwen. Per dag kunnen er maximaal 240 bits gescoord worden, dus ook op zaterdag en zondag. De volgende dag begint de teller weer opnieuw en kunnen leerlingen weer aan de slag met het beantwoorden van de vragen. Dat betekent dat er gedurende de landelijke wedstrijd 2160 bits kunnen worden verdiend met de Mediaquiz. 

De waarde voor de opdrachten op MediaMasters Extra varieert dit jaar van tussen de 10-350 bits. De creatieve opdrachten zijn tussen de 200-350 punten waard en worden eenmalig toegekend aan de klas. De kleine opdrachten en games van 10 of 20 punten kunnen onbeperkt worden gespeeld door de leerlingen. Ook hier werken we met een maximaal aantal, van 225 bits per dag. Dat betekent dat er in totaal gedurende de landelijke wedstrijd maximaal 3175 bits kunnen worden gescoord met opdrachten op MediaMasters Extra. 

Rangen

Ook nieuw dit jaar zijn de rangen. Een belangrijk doel van MediaMasters is het verdienen van bits en naarmate de klas meer bits verdient, kom je in een andere rang terecht. Er zijn 5 rangen:

 • Brons: 0 – 2000 bits
 • Zilver: 2001 – 5000 bits
 • Goud: 5001 – 8500 bits
 • Diamant: 8501 – 12.500 bits
 • Briljant: meer dan 12.501 bits

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL.