AI in het onderwijs: aan de slag met de ThemaMissie Techniek & Toekomst

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie zijn je vast niet ontgaan: ChatGPT is mogelijk al een bekende. De afgelopen dagen is er veel te doen om de nieuwe chatbot van Snapchat, My AI (het product is een samenwerking met ChatGPT). Dit soort AI-gedreven taalmodellen bieden veel uitkomsten, maar hebben ook negatieve kanten. Hoe gaan jouw leerlingen hiermee om? Maken zij gebruik van chatbots als My AI? En weten zij hoe kunstmatige intelligentie werkt? Ga samen in gesprek hierover aan de hand van de ThemaMissie Techniek & Toekomst en verken de mogelijkheden van AI of bekijk hieronder ander aanbod om het gesprek aan te gaan in de klas.

ThemaMissie: Techniek & Toekomst

Wat weten leerlingen al van kunstmatige intelligentie? Hoe werkt het? En hoe zorg je ervoor dat je je eigen vaardigheden blijft ontwikkelen? Tijdens deze ThemaMissie bekijken leerlingen individueel een video, beantwoorden ze vragen en gaan ze als laatste aan de slag met een opdracht over kunstmatige intelligentie.

» Naar de ThemaMissie

Klassengesprek

Wil je graag samen met de hele klas in gesprek over kunstmatige intelligentie aan de hand van stellingen en beeldmateriaal? Ga dan aan de slag met het Klassengesprek en ontdek hoe je leerlingen denken over dit thema.

» Aan de slag met het Klassengesprek (Inloggen in Mijn MediaMasters)

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij doen hierbij het denkvermogen van de mens na. De grote vragen rondom kunstmatige intelligentie zijn: welke rol willen we het geven in onze levens? Wat gebeurt er als computers beter worden in dingen dan de mens? En wie bepaalt dan wat ‘beter’ is?

» Meer informatie

De Nationale AI cursus – junior

In deze cursus komen leerlingen er precies achter wat AI is en hoe het werkt. Elk onderdeel duurt ongeveer 20 minuten. In totaal zijn er vijf verschillende delen. Geef een onderdeel mee als huiswerk en bespreek samen wat er geleerd is. Aan het eind ontvangen leerlingen een mooi diploma!

» Naar de cursus

Robots ontwerpen en programmeren

Skillsdojo is een platform voor vaardigheden van de toekomst. Hiermee kun je leerlingen leren programmeren of apps/robots bouwen. In de serie ‘Robots ontwerpen en programmeren’ leren kinderen een aantal belangrijke basisprincipes van programmeren. Er zijn verschillende missies en een missie duurt ongeveer 20 – 30 minuten.

» Bekijk het aanbod

Digi-doener! over kunstmatige intelligentie

Tijdens deze les gaan de leerlingen ervaren hoe kunstmatige intelligentie precies werkt. Ze ontdekken daarnaast hoe het in hun dagelijks leven wordt toegepast. Zo leren ze dat je computers zelf voorspellingen kunt laten doen door ze eerst heel veel voorbeelden van iets te laten zien. Wat weten jullie al?

» Download de les

FAQ: ChatGPT in het onderwijs

We snappen dat de ontwikkelingen rond AI spannend zijn, en dat je benieuwd bent wat de impact van bijvoorbeeld ChatGPT op het onderwijs zal zijn. Op Mediawijsheid.nl vind je de voor- en nadelen op een rijtje. Daarnaast geeft Kennisnet hier ook informatie over. Zo hebben zij bijvoorbeeld het Ethiekkompas ontwikkeld die onderwijsteams helpt met een ethische vraag rond digitalisering.

» Bekijk de tips en adviezen

Hoe werkt AI?

Je bent dagelijks meer in contact met AI dan je misschien denkt. Ook allerlei apps op je mobieltje gebruiken AI. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, Google Maps of Siri. Maar wat zijn nog meer de mogelijkheden? Verwijs leerlingen naar HoeZoMediawijs.nl en maak samen de doe-opdracht.

» Meer informatie

AI en ethiek

Wil jij de discussie over wat ethisch verantwoord is niet overlaten aan techbedrijven? En wil je weer even opfrissen wat AI ook alweer is en hoe het werkt? Ga dan aan de slag met deze cursus. Het is een gratis online leerprogramma over de impact van AI op de maatschappij en bestaat uit tekst, video’s en meerkeuzevragen.

» Bekijk de cursus

Digitalig Event

Op 10 mei organiseert Edux het Digitalig Event ‘Regie over digitale geletterdheid’. Hoe stimuleren we bewust en kritisch digitaal gedrag bij kinderen en jongeren? En wat vraagt dit van jouw team en jullie aanpak? Laat je inspireren door o.a. Dr. Esther Rozendaal en Chiara de Jong van MediaMovez. Tijdens de sessies ga je in gesprek over de nieuwste ontwikkelingen en leer je de REGIE-aanpak van Digitalig kennen.

» Meer informatie en aanmelden