Aan de slag met de ThemaMissie Sexting & Grooming tijdens de Week van de Lentekriebels
Het is de Week van de Lentekriebels. Hét moment om met je leerlingen het gesprek aan te gaan over relationele en seksuele vorming. Het thema dit jaar is ‘twintig jaar Week van de Lentekriebels’. Op deze manier kunnen leerkrachten kinderen de kennis en vaardigheden bieden die hen ondersteunen bij een gezonde en veilige ontwikkeling. Want wat doe je als je onbedoeld in aanraking komt met naaktbeelden? En hoe kun je bijvoorbeeld groomers herkennen? MediaMasters heeft hiervoor passend aanbod ontwikkeld. Ga in de klas aan de slag met het thema Sexting & Grooming door middel van de speciale ThemaMissie voor groep 7/8 en maak gebruik van onderstaande tips.
ThemaMissie: Sexting & Grooming
Laat leerlingen zelfstandig aan de slag gaan met de ThemaMissie Sexting & Grooming. Na een korte video van SchoolTV over een rechtszaak tegen een groomer beantwoorden de leerlingen enkele vragen en worden ze op de proef gesteld met een reverse-image search opdracht. Herkennen ze de foto’s die van internet geplukt zijn?
Let op: deze ThemaMissie is niet geschikt voor groep 5/6
Wat is sexting eigenlijk? Hoe weet je of je een profiel kan vertrouwen? Wie is eigenlijk strafbaar bij het versturen van een naaktfoto of video? Ga met je klas in gesprek over deze onderwerpen en kom erachter hoe je leerlingen hierover denken.
Er gaat veel desinformatie rond op sociale media over de Week van de Lentekriebels en seksuele voorlichting op basisscholen. De afgelopen jaren hebben sommige scholen en leerkrachten veel last gehad van de leugens en onwaarheden die worden verspreid. Wat moet je hierover weten? Pointer geeft duiding.
Een nepprofiel herkennen kan best lastig zijn. In de spoedcursus ‘Hoe ontmasker je een faker?’ op HoeZoMediawijs.nl krijgen jullie tips. Aan de hand van vijf vragen leren de leerlingen de ins en outs van het herkennen van nepprofielen.
Rutgers heeft speciaal voor de Week van de Lentekriebels een handleiding voor scholen gemaakt. Hierin lees je meer over relationele en seksuele vorming en krijg je handvatten en concrete tips voor invulling van de Week van de Lentekriebels. Ook geeft Rutgers tips voor het informeren en betrekken van ouders.
Films zijn een krachtig middel om relationele en seksuele vorming bespreekbaar te maken. Netwerk Filmeducatie heeft speciaal voor de Week van de Lentekriebels een inspirerende filmselectie samengesteld, met zorgvuldig gekozen filmtips voor elke groep, van korte animaties tot aan lange speelfilms. Welke film zet jij in tijdens de Week van de Lentekriebels?
Waarom kan sexting gevaarlijk zijn? En wat als het toch misgaat? Leerlingen lezen alles over sexting en de risico’s ervan op HoeZoMediawijs.nl. In het dossier staan onder andere tips en wat je kan doen als je foto toch op het internet komt te staan.
Op deze website legt Steffie uit waar je op moet letten bij online flirten en als je een bericht over seks aan iemand wil sturen. Ook vertelt ze je wat je kan doen als je een bericht over seks krijgt en dit niet fijn vindt. Gebruik deze handige tool om eens samen in de klas te bekijken en het gesprek aan te gaan. Deze tool is geschikt om te gebruiken voor gespecialiseerd onderwijs.
E-learning ‘Gezonde relaties & seksualiteit’ voor leraren
Als leerkracht krijg je weleens te maken met situaties die raken aan relaties en seksualiteit. Stichting School en Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een gratis e-learning om je hierbij te ondersteunen. In acht modules komt een breed scala aan onderwerpen aan bod.
HUMAN biedt materiaal aan om in de klas in gesprek te gaan over liefde. Heike (11) is verliefd op een jongen uit haar klas. Ze wil hem graag verkering vragen, maar ze is ook bang dat ze hun vriendschap op het spel zet. Moet ze hem verkering vragen? Of kan ze beter niets tegen hem zeggen?
De game ‘What’s Nep?’ stimuleert leerlingen om te reflecteren op bepaalde situaties en dilemma’s die spelen bij (shame)sexting, sextortion, victim blaming. Aan de hand van deze game kun je deze onderwerpen bespreekbaar maken in de klas.
Sexting is het sturen van sexy berichtjes, foto’s en video’s – met toestemming. Maar wat als je een naaktfoto doorgestuurd krijgt waar jij niet op zit te wachten? Of een die niet voor jou bedoeld is? Wat moet je doen met ongewenste naaktfoto’s? Quinty onderzoekt in deze aflevering van de Dikke Data Show wat shame sexting is.