Aan de slag met de ThemaMissie Online pesten

Pestgedrag via internet en sociale media noemen we online pesten, cyberpesten of digitaal pesten. Online pesten kan grote gevolgen hebben voor slachtoffers. Daarom is het belangrijk om leerlingen bewust te maken van hun eigen rol hierin. Zien ze bijvoorbeeld het verschil tussen een grap, ruzie of pesten? Weten ze hoe ze iemand moeten helpen die online wordt gepest? En wat kunnen ze het beste doen als ze zelf te maken krijgen met pestgedrag? Ga met je klas in gesprek over deze onderwerpen aan de hand van het Klassengesprek of zet je leerlingen aan het werk met de speciale ThemaMissie over online pesten.

ThemaMissie: Online pesten

Zet je leerlingen zelfstandig aan het werk met de ThemaMissie over online pesten. Na een korte video moeten de leerlingen enkele vragen beantwoorden. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand ongevraagd een foto van je online zet? Is het oké om iemand zomaar uit een WhatsApp-groep te zetten? En wat doe je als je online een haatreactie krijgt?
» Ga naar de ThemaMissie

Klassengesprek: Online pesten

Zijn jullie op school weleens in aanraking gekomen met online pesten? En is online pesten minder erg dan offline pesten? Kom erachter hoe je leerlingen hierover denken door met je klas in gesprek te gaan aan de hand van een video en drie stellingen.
» Aan de slag met het Klassengesprek: Online pesten (mogelijk eerst inloggen)

Stop Pesten Nu

Stop Pesten Nu biedt meer dan 800 gratis lesmaterialen aan om aan de slag te gaan met pesten en online pesten (cyberpesten). Deze interactieve en afwisselende materialen helpen jou als leerkracht om op een creatieve en uitdagende manier het gesprek over pestgedrag te openen en bewustwording te creëren.
» Naar het lesmateriaal

 

Online omgangsvormen

Sociale media zijn heel leuk. Maar hoe ga je online met elkaar om? In het dossier online omgangsvormen op HoeZoMediawijs.nl lezen je leerlingen over de do’s en don’ts voor hoe je met elkaar omgaat online en kunnen ze samen aan de slag met een leuke doe-opdracht.
» Naar het dossier

Vriendin van een pester

In deze video van Human horen we het verhaal van Noosa (11). Noosa heeft een goede vriendin, die heel aardig is, maar soms anderen pest. Ze vindt dat niet leuk, maar wil haar vriendin ook niet kwijt. Moet ze er wel of niet iets van zeggen? Een panel van leeftijdsgenoten geeft haar advies.
» Bekijk de video en ga aan de slag met de verdiepingsvragen

Ruzie op WhatsApp

Kinderen worden regelmatig ongevraagd uit WhatsApp-groepen gezet. Als je iemand zomaar uit een WhatsApp-groep zet, kan dat overkomen alsof je diegene buitensluit. Op HoeZoMediawijs.nl lezen jullie wat je beter wel en niet kunt doen op WhatsApp.
» Ga naar het dossier

Het Klokhuis

Online, en dan vooral via sociale media, wordt veel gepest. Nienke bezoekt de twee razend populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer. Zij vertellen hoe ze zelf vroeger gepest zijn. Hoe gaan zij om met negatieve reacties op internet en cyberpesten? Zij hebben handige tips voor wat je moet doen als je online gepest wordt.
» Bekijk de video
» Meer video’s over pesten? Bekijk de hele serie

SchoolTV over online pesten

Via sociale media wordt er helaas ook regelmatig gepest. Hoe kan je hier het best mee omgaan? In deze video van SchoolTV horen we hoe kinderen hiernaar kijken en geeft Rob van de Kindertelefoon advies over wat je kunt doen als je hier zelf mee te maken krijgt.
» Ga naar de startpagina

Week Tegen Pesten

Met het gratis lesmateriaal van de Week Tegen Pesten kun je direct aan de slag met het werken aan positief gedrag en een fijne sfeer in de klas. Kijk welke werkvormen passen bij jouw leerlingen en ga aan de slag met materialen van voorgaande jaren.
» Naar het lesmateriaal

Pestverhaal

Rosalie gebruikt het internet om contact te maken met mensen die dezelfde nare ervaringen hebben als zij. Het geeft haar troost en kracht. Omdat de haatberichten ook via Facebook en Instagram haar leven binnendringen, voelde ze zich op een bepaald moment nergens meer veilig. Maar misschien kan de digitale wereld haar ook iets positiefs brengen.
» Bekijk de film

 

Lesmateriaal over cyberpesten

Een vervelende comment plaatsen, doe jij dat ook weleens? Quinty onderzoekt waarom mensen eigenlijk haatcomments sturen en ze spreekt iemand die online veel haatberichten krijgt. Want haatcomments zijn makkelijk en snel getypt, maar hoe is het om deze nare berichten te ontvangen?
» Bekijk de video