Thuisonderwijs? Bekijk de tips

5 januari – Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaan scholen in ieder geval tot 19 januari sluiten en krijgen leerlingen thuisonderwijs. De communicatie met de leerlingen moet dan via een scherm verlopen en veel leerkrachten geven les via een videoverbinding. Dit vraagt extra voorbereiding, tijd en aandacht van leerkrachten. Om je op weg te helpen geven we enkele tips om tijdens de lockdown met mediawijsheid aan de slag te gaan.

1. Bekijk het overzicht met lesmateriaal op Mediawijsheid.nl

Op Mediawijsheid.nl vind je een overzicht met mediawijs lesmateriaal. In het dossier Lesmateriaal vind je materiaal voor onder andere po over verschillende onderwerpen binnen het thema digitale geletterdheid, zoals: nepnieuws, privacy of online pesten. Ook is er lesmateriaal waar kinderen zelfstandig mee aan de slag kunnen.

» Lees het dossier lesmateiraal op Mediawijsheid.nl

2. Lesopafstand.nl

Hoe organiseer je les op afstand? Waar moet je opletten als je lesgeeft via een videoverbinding? Bekijk lesopafstand.nl voor betrouwbare informatie. Op deze website vind je een checklist en kun je antwoorden vinden op vragen, zoals: hoe kan ik instructies geven op afstand? Hoe kan ik lessen streamen of hoe betrek ik ouders bij mijn lessen. 

» Bekijk de tips op lesopafstand.nl

3. ThemaMissies

Wil je aandacht besteden aan een specifiek onderwerp binnen het domein digitaal geletterdheid? Speel dan samen met je leerlingen de ThemaMissies. Voor alle vijftien thema’s die tijdens de landelijke wedstrijd zijn behandeld, bestaat er een ThemaMissie. We hebben hiervoor een hulpheet gecreëerd voor leerkrachten die de ThemaMissies via een video-meeting-platform zoals Microsoft Teams of Google Meet willen spelen. 

» Aan de slag met de ThemaMissies
» Hulpsheet digitaal MediaMasters ThemaMissies spelen (pdf)

4. MediaMasters Bieb

De MediaMasters Bieb ondersteunt leerkrachten met mediawijze lees- en lesmaterialen die het hele schooljaar ingezet kunnen worden. Handig als je zelf een les mediawijsheid wil samenstellen of gericht lesmateriaal zoekt. Hier vind je gesorteerd per thema een mix van materialen en aanbod van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid.

» Laat je inspireren! Ga naar MediaMasters Bieb

5. MediaMasters Extra

Heeft jouw klas nog niet alle opdrachten van MediaMasters Extra uitgevoerd tijdens de landelijke wedstrijd van MediaMasters? Laat ze dan individueel aan de slag gaan met de opdrachten op MediaMasters Extra. Inloggen op MediaMasters Extra is niet nodig. Laat leerlingen de nepnieuws game spelen, in gesprek gaan over mediagebruik met hun ouders/verzorgers of programmeren. Door de opdrachten en spellen op deze website ontdekken leerlingen zelfstandig alles over de leuke en minder leuke kanten van (digitale) media.

» Bekijk de opdrachten op MediaMasters Extra


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom MediaMasters en praat op sociale media mee via de hashtag #MediaMastersNL.

Deel dit bericht