Bijdragen aan MediaMasters 2021-2022

Speciaal voor netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid

MediaMasters is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en wordt dit jaar voor de 10e keer georganiseerd om meer aandacht te genereren voor mediawijsheid in het onderwijs.

In het spel MediaMasters strijden ruim 150.000 leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’. Het spel biedt interessante kansen voor partners van het Netwerk Mediawijsheid. Niet alleen kan jouw organisatie bijdragen aan de media-educatie van Nederlandse basisscholieren en de introductie van mediawijsheid in het basisonderwijs, maar het platform biedt ook de mogelijkheid om jullie website, activiteit of dienst onder de aandacht van deze doelgroep te brengen.

Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner, en werk je wel aan mediawijsheid? Meld je hier aan als lid van het Netwerk!

Hoe kun je bijdragen aan MediaMasters?

Als netwerkpartner van Netwerk Mediawijsheid kun je op verschillende manieren bijdragen aan MediaMasters:

A) Aanleveren van vragen voor de mediaquiz
Onderdeel van het spel is een mediaquiz waarin de leerlingen vragen beantwoorden die te maken hebben met de mediawijze thema’s. De leerlingen beantwoorden de vragen thuis of individueel in de klas en verdienen zo extra punten voor het spel. De ervaring leert dat leerlingen zeer fanatiek aan de slag gaan met deze vragen. In het schooljaar 2020-2021 werden de quizvragen meer dan twee miljoen keer beantwoord!

Netwerkpartners kunnen voor de mediaquiz een of meerdere vragen aanleveren. De vragen kunnen verwijzen naar jouw website of naar een online-activiteit die jouw organisatie aanbiedt. Vragen aanleveren gaat heel gemakkelijk via dit online formulier dat je stap voor stap vooruit helpt. Bekijk ook deze handleiding voor extra uitleg. De deadline voor schooljaar 2021-2022 is 14 juni 2021.

Netwerk Mediawijsheid behoudt zich het recht voor om vragen al dan niet te selecteren en aan te passen. Ook moeten de vragen AVG-proof zijn. Wil je weten hoe je dit doet? Kijk dan hier.

B) Een prijs beschikbaar stellen voor de winnaars van MediaMasters
De winnende klassen krijgen natuurlijk eeuwige roem, maar ook mooie prijzen. Afgelopen jaren was dat bijvoorbeeld een bezoek aan musea Eye of Beeld en Geluid, de tv-studio van The Voice of Holland, een workshop of een gastles in de klas of op locatie. Kijk op https://www.mediamasters.nl/prijzen voor een overzicht van de prijzen van dit schooljaar.

C) Een opdracht aanleveren voor de thuisomgeving van MediaMasters: MediaMasters Extra.
Het is ook mogelijk een opdracht aan te leveren voor de thuispagina van MediaMasters. Hier kunnen leerlingen zonder begeleiding extra opdrachten uitvoeren voor extra bits (punten) in MediaMasters. Interesse? Neem contact op met sarah.hijmans@mediawijzer.net

D) Scholen spelen door het jaar heen ook korte klassikale thematische mediamissies om hun mediawijze kennis op te vijzelen.
Netwerkpartners kunnen mogelijk ook met expertise bijdragen. Meedoen? Ideeën? Neem contact op met sarah.hijmans@mediawijzer.net

Speciale informatie voor bibliotheken

Bibliotheken die netwerkpartner zijn van Netwerk Mediawijsheid hoeven zelf géén vragen aan te leveren, omdat er elk jaar in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek een speciale bibliotheekopdracht voor MediaMasters wordt ontwikkeld, die tijdens de WvdM in de bibliotheek kan worden uitgevoerd. Heb je namens je bibliotheek een goed idee voor een vraag of een extra opdracht die door het hele land kan worden gespeeld, dan horen we dat natuurlijk graag! Stuur een e-mail naar aniek.breevoort@mediawijzer.net.

Meer informatie over de bibliotheekopdracht

Meer over de Week van de Mediawijsheid 2021

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 4 t/m 12 november 2021. Lees verder op de site.