Internet is een eindeloze bron van informatie. Leerlingen hebben daarom informatievaardigheden nodig.
Zonder informatievaardigheden kunnen ze makkelijk verdwalen in de enorme hoeveelheid informatie, en erger nog, de verkeerde bronnen gebruiken.

Leer kinderen betrouwbare websites herkennen en geef ze de juiste tools om informatie te beoordelen.

Speel de ThemaMissie: Zoeken & Vinden

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Zoeken & Vinden. Na het doorlopen van dit thema kunnen leerlingen de betrouwbaarheid van informatie beoordelen en diverse bronnen met elkaar vergelijken. Na afloop kan de leerling een zoekstrategie bepalen, zoekopdrachten omzetten in juiste trefwoorden, meerdere zoektermen combineren en aangeven waarom informatie wel of niet betrouwbaar is en waarom.

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

In de brochure “Slimmer zoeken, informatievaardigheden op de basisschool” staan veel tips over het aanleren van informatievaardigheden bij kinderen. Wat kun jij bijdragen als leraar.

Ontdek informatieve content, inspiratie en ideeën voor kinderen van 9-12 jaar op Jeugdbibliotheek.nl.

Lees het boek ‘Slim zoeken op internet’ geschreven voor kinderen, maar bruikbaar voor iedereen die meer wil weten over hoe je het beste kunt zoeken op het web.

Bekijk het dossier Informatievaardigheden van mediawijsheid.nl en ontdek samen met de klas welke vaardigheden je helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie.

Lesmateriaal:

Doe mee aan de Nationale Jeugdkrakercompetitie, een spannende internet zoekwedstrijd die ervoor zorgt dat kinderen van groep 7 en 8 spelenderwijs beter worden in het zoeken op internet.

Social Media Wijs geeft lessen, trainingen en ouderavonden, over o.a. informatievaardigheden. Ontdek wat jij kan doen als leraar.

Gebruik de zoekmachine webforclassrooms.com, speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 8-18 jaar oud. Elk leerling krijgt zo relevante betrouwbare informatie op zijn of haar eigen leesniveau. De resultaat pagina’s zijn vrij van advertenties waardoor leerlingen minder snel afgeleid zijn bij het zoeken en lezen.

Bekijk het Nieuwsmakers lespakket waarin leerlingen een stem krijgen in het nieuws. Leerlingen leren kritisch te kijken naar nieuwsmedia en krijgen meer vat op de betrouwbaarheid van bronnen.

Maak gebruik van het gratis lesmateriaal Special Agents ontworpen door Digital Playground. Leerlingen ontwikkelen hiermee de vaardigheden om online naar datasporen te zoeken. Lukt het ze om ‘de boef’ te vangen? Zowel geschikt voor po als vo.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl

Bekijk de dossiers van ‘Wat is betrouwbaar online’ op HoeZoMediawijs.nl. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.