Sociale media en WhatsApp bieden de mogelijkheid om online contact te hebben met mensen over de hele wereld.
Via sociale media kan je veel mensen bereiken. Dat is interessant voor bedrijven, particulieren maar ook het onderwijs.
Informatie wordt immers gratis, snel en als een olievlek verspreid. Maar sociale media hebben ook minder leuke kanten.
Zo kunnen sociale media verslavend zijn.

Leer je leerlingen de do’s en don’ts van sociale media.

Speel de ThemaMissie: Whatsapp & Sociale Media

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: WhatsApp & Sociale Media. Leerlingen realiseren zich na het doorlopen van dit thema dat het gebruik van een mobiele telefoon komt met eigen verantwoordelijkheid: sociale omgangsvormen gelden ook online (bewustwording). Ze gaan aan de slag met kritisch kijken naar hun eigen gedrag (wanneer pak ik mijn telefoon erbij) en bedenken positieve, strategische manieren om sociale media in te zetten (gedrag).

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Lees het artikel ‘Wat kun je doen met sociale media in de klas‘ op de website van leraar24 en ontdek hoe je sociale media kan inzetten in het onderwijs.

Bekijk het dossier Online omgangsvormen en Sociale media op mediawijsheid.nl en ontdek de kansen en gevaren van sociale media.

Lesmateriaal:

OnlineMasters is een gratis lespakket en in de module digitale vaardigheden en in de module sociale media gaan leerlingen aan de slag met alle facetten van sociale media.

Maak gebruik van het lesmateriaal Instagrap van Kennisnet en ontdek wat leerlingen vinden van sociale media.

Kinderen en hun ouders hebben vaak een verschillende mening over gamen, sociale media en internet. Wat kunnen ze van elkaar opsteken? Ze ontdekken het door samen Mediamatties te spelen.

Ouderavonden, workshops, docententeams of presentaties, Bureau Jeugd en Media verzorgt gastlessen van po tot hbo. Zo laten ze leerlingen reflecteren op hun ervaringen met sociale media of informeren ze ouder(s) of verzorger(s) hoe ze hun kind kunnen helpen om goed om te gaan met onder andere games, sociale media, sexting en de afleiding door smartphones bij het maken van huiswerk.

Vraag via Social Media Wijs een workshop aan en bouw samen met je leerlingen een basiskennis over sociale media.

Reis met het Nationaal Media Paspoort! Naast mediakennis krijgen de leerlingen inzicht in de aantrekkingskracht van media.

Bekijk het gratis lesmateriaal van KlasseTV: Feit of fake?. Spelenderwijs ontdekken leerlingen samen met vlogger Tobias waar ze op sociale media op moeten letten. Hierdoor komen ze in onverwachte en leerzame situaties terecht.

DMS educatief biedt met“de Selfie-methode’” een reeks inspirerende lessen over mediawijsheid. Leerlingen worden hiermee beter voorbereid op de ontwikkelingen rondom sociale media.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl

Bekijk de dossiers: Ruzie op Whatsapp, Vloggen en Sociale media op HoeZoMediawijs.nl. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.