We leven in een samenleving waar continue technische ontwikkelingen plaatsvinden. Door deze ThemaMissie te doorlopen denken leerlingen na over de positieve en negatieve aspecten hiervan en over welke belangrijke vragen ze zich bij deze ontwikkelingen moeten stellen.

Speel de ThemaMissie: Techniek & Toekomst

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Techniek & Toekomst. Na het doorlopen van dit thema zijn leerlingen zich bewuster van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (digitale) media, denken na over kunstmatige intelligentie (KI) en over hoe techniek de toekomstige maatschappij beïnvloedt.

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Ontdek op Mediawijsheid.nl wat Kunstmatige Intelligentie, Algoritmes, Deepfake en Internet of things is en wat voor kansen en risico’s het kan brengen in de (digitale) samenleving.

Lesmateriaal:

Zelf een game maken? Neem eens een kijkje in de KidsWeek speciale uitgave over programmeren in de klas en kraak de code. Geschikt voor po. Coderen maar!

Coda Apeldoorn heeft een brede lesmateriaal selectie over kunst, literatuur, erfgoed en digitale vaardigheden ontwikkeld op basis van ervaringen en ontwikkelingen uit het veld. Zowel geschikt voor po als vo.

Cinekid heeft een brede lesmateriaal selectie van workshop(trajecten) en filmvertoningen specifiek voor scholen tot de Cinekid festival voor scholen. Cinekid wil zo kinderen kennis laten maken met kwaliteitsfilms en hen betrekken bij diverse vormen van media(kunst).

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie. Scholen kunnen hun interesse voor dit programma aangeven bij de SpaceBuzz Foundation via dit e-mailadres.

Maak kennis met kunstmatige intelligentie. Neem een kijkje in Kennisnet publicatie over virtual reality in het onderwijs. Hier ervaren leerlingen verschillende toepassingen van kunstmatige intelligentie en onderzoeken ze spelenderwijs de kansen en de gevaren.

Bekijk het gratis lesmateriaal van FutureNL die de digitale vaardigheden en ethiek bevorderen. Geschikt voor po, vo en pabo.

RoboSchool biedt een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8 waarmee leerlingen steeds dieper op het programmeren in gaan en met robots werken.

Bekijk het gratis lesmateriaal van De Nationale AI Cursus geschikt voor vijf lessen gekoppeld aan digitale geletterdheid. Voor leerlingen van 10-14 jaar. Geschikt voor po, vo en speciaal onderwijs.

Leerlingen ontdekken met De Creative Code programmeren in te zetten als creatieve tool. Hier leren zij kritisch te kijken naar technologie door er zelf mee aan de slag te gaan. Zowel geschikt voor po als vo.

OnlineMasters is een gratis lespakket en in de module digitale vaardigheden en in de module sociale media gaan leerlingen aan de slag met alle facetten van sociale media.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Virtual Reality en Augmented Reality in het onderwijs? Bekijk het lesmateriaal van VR Learning Hub.

Verbeter samen met Bomberbot je digitale vaardigheden in de klas. Je hebt geen voorkennis nodig en kunt meteen beginnen. Zowel geschikt voor po als vo.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

Bekijk op HoeZoMediawijs.nl de thema Kunstmatige Intelligentie (KI) en ontdek wat KI is en waar je dit voor kan gebruiken. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.