Sexting & grooming zijn lastige maar belangrijke onderwerpen voor kinderen die online bezig zijn. Deze ThemaMissie biedt een handvat om over deze thema’s te praten en er meer over te weten te komen. Hierdoor worden leerlingen zich bewust van de gevaren en risico’s hiervan.

Speel de ThemaMissie: Sexting & Grooming

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Sexting & Grooming. Leerlingen weten na het doorlopen van dit thema wat grooming is, hoe je een groomer kunt herkennen en wat de risico’s van sexting zijn.

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Zie Meldknop.nl voor vragen en directe doorverwijzingen als je iets vervelends hebt meegemaakt op internet.

Zie Kindertelefoon voor alle kinderen tussen 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten over een probleem. Dat kan per telefoon, chat of op het forum.

HelpWanted zet zich in voor de veiligheid van alle kinderen over alle vormen van online seksueel misbruik. Je vindt hier advies, informatie en hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen als het je is overkomen.

Mediawijsheid.nl biedt dossiers over Grooming en Sexting en met o.a. tips hoe je hier op school mee om kunt gaan.

Lesmateriaal:

Can You Fix It?’ is een serious game bedoeld om seksueel grensoverschrijdend gedrag van leerlingen tussen de 12 en 18 jaar te verminderen. Hier kunnen leerlingen zelfstandig op spelen, maar je kunt het ook gebruiken in lessen voor of begeleiding van leerlingen. 

Bekijk het lespakket van Qpido over sexting en grooming. Qpido heeft verschillende soorten voorlichtingen voor diverse schooltypen, o.a. Voorlichting ‘SnAppje’, ‘Sexting & Grooming’, De Escaperoom en Voorlichting ‘Sexting & Grooming’ voor ouders/professionals.

My True Story van Cubiss is een lespakket rondom sexting. Door in dialoog te gaan met leerlingen(vo) wordt sexting bespreekbaar gemaakt in de klas.

HOMIES is een online soap gemaakt voor en door jongeren door Stichting Kikid en speelt in op zaken waar jongeren vaak mee te maken krijgen. Bij de eerste aflevering over sexting heeft Kikid digitaal lesmateriaal ontwikkeld. Thema’s als sexting, groepsdruk, vriendschap, grenzen en wensen worden behandeld. Geschikt voor vo.

Bekijk het unieke social media-serie met dokter Corrie van NTR en NPO Zapp. Door het kijken naar de serie op sociale media worden kinderen meer bewust van de risico’s én krijgen voorlichting over puberteit, relaties en seksualiteit. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Toolkit L.O.V.E. Online, een onderdeel van Lang Leve de Liefde van Rutgers is een toolkit voor scholen over sexting, grooming en online contact voor leerlingen (po, vmbo). Naast lesmateriaal ondersteunt de toolkit scholen ook bij het formuleren van beleid rond sexting, grooming en online contact, handelen bij gebeurtenissen en het informeren bij ouders.

Bekijk lesmateriaal van Seksuelevorming.nl over relaties en seksualiteit geschikt voor alle onderwijstypes

Zie Seksuelevorming.nl Week van de lentekriebels. Dit is een projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. scholen gaan hier een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit geven.

Speel Seksuelevorming.nl Lovebuzz spel waar leerlingen aan de hand van het spel in gesprek te gaan over verliefdheid, pesten en sexting. Geschikt voor vo.

Vraaghetdepolitie.nl is de jeugdwebsite van de politie. Hier vind je betrouwbare antwoorden op vragen over onderwerpen zoals drugs, geweld, alcohol of vernieling. Ook kun je politieprofessionals vragen stellen via e-mail of chat.

Vraaghetdepolitie is ook te volgen op Instagram. Hier delen ze informatie en weetjes om zo leerlingen te informeren over veiligheid.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl

Bekijk op HoeZoMediawijs.nl artikelen en video’s over de thema Sexting & Grooming en wat je er tegen kunt doen: Je blootfoto’s op internet, Wat is sexting? en StukTV over sexting. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.