Op televisie en radio, in tijdschriften en kranten, maar ook online willen bedrijven en organisaties ons bereiken met reclame.
Het is voor kinderen vaak lastig om reclame te herkennen.

Leer je leerlingen reclame herkennen en laat ze ontdekken hoe reclame je kan beïnvloeden.

Speel de ThemaMissie: Reclame

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Reclame. Leerlingen realiseren zich door het spelen van deze ThemaMissie dat reclame vaak verstopt zit. Ze begrijpen ook dat reclame op zich niet erg is, maar dat het wel je mening of (koop)gedrag kan beïnvloeden (bewustzijn). Ze denken na over welke kritische vragen je jezelf kunt stellen om een eerlijke mening te vormen over een bepaald product (gedrag). Daarnaast doen de leerlingen bronnenonderzoek om reclametechnieken te herkennen (informatievaardigheden).

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Veel kinderen kijken tegenwoordig vaker naar YouTube dan naar de ‘gewone’ tv. Wat voor een gevolgen heeft dit voor kinderen? Ontdek of YouTube jouw televisie is en lees het artikel van Beeld en Geluid: ‘Is YouTube… mijn televisie’.

Bekijk de tips en weetjes in het dossier Reclamewijsheid aangeleverd door het Vlaams kenniscentrum Mediawijsheid.

Meer weten over de reclameweerbaarheid en -wijsheid van kinderen? Bitescience zet de nieuwste onderzoeksinzichten op een rij.

Bekijk het dossier over reclamewijsheid van mediawijsheid.nl en ontdek samen met de klas hoe reclame in elkaar zit en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Zowel geschikt voor po als vo.

Lesmateriaal:

Reis mee met het Nationaal Media Paspoort! Naast mediakennis krijgen de leerlingen inzicht in de aantrekkingskracht van media. Het eerste deel van de doe-opdracht uit de ThemaMissie Reclame van MediaMasters komt uit dit lesmateriaal.

Ontwikkel een neus voor reclame samen met je leerlingen en game jezelf reclamewijs met de gratis game ‘Reclamewijs’. Door het spelen van de reeks mini-spellen bouwen leerlingen basiskennis op. Zowel leuk voor leerlingen en leraren.

Is het nieuws of reclame? Ontdek het samen in de klas door het gratis lesmateriaal van Nieuws in de Klas .

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl

HoeZoMediawijs.nl is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.