Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media.
Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen.
Voor kinderen wordt het steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden.

Leer je leerlingen nepnieuws herkennen en wat ze er tegen kunnen doen.

Speel de ThemaMissie: Nepnieuws

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Nepnieuws. Leerlingen realiseren zich na het doorlopen van dit thema dat er nepnieuws bestaat (bewustwording), waarom dat gevaarlijk kan zijn (draagt bij aan kritische houding) en gaan aan de slag met welke vragen ze zichzelf kunnen stellen om nepnieuws te herkennen/ontmaskeren (gedrag).

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Bekijk het lesmateriaal van Nieuwsbegrip waarmee leerlingen aan de slag gaan met begrijpend lezen aan de hand van het nieuws van de dag.

Welke rol speelt media-educatie in het herkennen van nepnieuws en welke vaardigheden en kennis zijn nodig? Bitescience zet de nieuwste onderzoeksinzichten op een rij.

Bekijk het dossier: Nepnieuws op mediawijsheid.nl en ontdek hoe je nepnieuws kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.

Lesmateriaal:

Nieuws in de klas biedt gratis lesmateriaal aan voor po en vo over nepnieuws: Nieuws vergelijken, Wat is nieuws?, Voorpagina’s vergelijken en Nepnieuws & desinformatie.

Deze lessuggesties zijn uit te voeren door kosteloos kranten aan te vragen via de Nieuwsservice.

Wat is nepnieuws precies? En hoe kun je het herkennen? Met EDUbox Nepnieuws kunnen leerlingen individueel een interactieve video volgen waar zij aan de hand van 10 regels echt van nepnieuws leren onderscheiden. De les bestaat uit stukjes theorie, video’s, reportages en interactieve quizvragen. 

Twijfel je over een nieuwsbericht? Check Nieuwscheckers. Het doel van Nieuwscheckers is om het publiek te helpen (online) informatie fact te checken. Zo leren ze lezers aan hoe zelf kritisch naar berichten kunnen kijken. Meld je hier aan voor nieuws van Nieuwscheckers.

Bekijk Klasse TV’s gratis mediawijsheid-lessen voor groep 7 en 8 in het lespakket ‘Wijs met media omgaan.’ Dit lespakket is mogelijk gemaakt door Federatie Auteursrechtbelangen.

De serious game van Slecht Nieuws van DROG laat leerlingen spelenderwijs kennis maken met de kansen en gevaren van desinformatie.

Bekijk filmpjes van Schooltv over nieuws en nepnieuws.

Ga in gesprek met kinderen over hun media-gebruik en het belang van persvrijheid met het lesmateriaal behorende bij themanummer: Media van SamSam.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

Bekijk het dossier Nepnieuws op HoeZoMediawijs.nl. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.