In een samenleving waarin we steeds afhankelijker zijn van technologie is het belangrijk om bezig te zijn met vaardigheden die horen bij denken als een computer (computational thinking). Zo zijn leerlingen beter voorbereid op banen van de toekomst. Door deze ThemaMissie te doorlopen, gaan jouw leerlingen aan de slag met programmeren en verschillende digitale vaardigheden.

Speel de ThemaMissie: Leer denken als een computer
Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Leer denken als een computer. Na het doorlopen van deze ThemaMissie zijn de leerlingen zich bewuster van het belang van digitale vaardigheden en het denken in stappen om complexe problemen op te lossen.

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Lees het dossier Digitale Geletterdheid op Mediawijsheid.nl en ontdek welke vier vaardigheden je moet hebben en hoe je hier aan de slag mee kunt gaan op school.

Neem een kijkje in de publicatie van Kennisnet over werken aan digitale geletterdheid: van visie naar praktijk en ontdek wat het is en hoe je digitaal geletterd kunt worden.

Ga aan de slag met de workshop Computational Thinking geschikt voor leraren. Dit workshop is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Lesmateriaal:

Bekijk het gratis lesmateriaal van FutureNL die de digitale vaardigheden en ethiek bevorderen. Geschikt voor po, vo en pabo.

Zelf een game maken? Neem eens een kijkje in de KidsWeek speciale uitgave over programmeren in de klas en kraak de code. Geschikt voor po. Coderen maar!

LessonUp biedt leerlingen (po, vo, pabo) gevarieerde interactieve lessen die hun online vaardigheden stimuleren. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de basis van ict, mediawijsheid, computational thinking en kunstmatige intelligentie. In samenwerking met FutureNL.

Neem een kijkje op de Bibliotheek op school en vind lesmateriaal dat je zoekt. Van losse les tot een complete lessenreeks die in meerdere leerjaren kan worden gebruikt (geschikt voor po groep 5 t/m 8, vo/mbo).

Bekijk het gratis lesmateriaal van De Nationale AI Cursus geschikt voor vijf lessen gekoppeld aan digitale geletterdheid. Voor leerlingen van 10-14 jaar. Geschikt voor po, vo en speciaal onderwijs.

Leerlingen ontdekken met De Creative Code programmeren in te zetten als creatieve tool. Hier leren zij kritisch te kijken naar technologie door er zelf mee aan de slag te gaan. Zowel geschikt voor po als vo.

Verbeter samen met Bomberbot je digitale vaardigheden in de klas. Je hebt geen voorkennis nodig en kunt meteen beginnen. Zowel geschikt voor po als vo.

Ontdek de wereld van coderen door de uitdagende spellen van CodeCombat. Versla trollen en leer programmeertalen als Python of JavaScript. Leerzaam voor leerlingen en leraren.

Ga aan de slag met Online Masters, een gratis online lesprogramma dat leerlingen spelenderwijs kennis laat maken met verschillende mediawijze onderwerpen. Ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl.

CodeKinderen laat leerlingen kennis maken met computational thinking. Bij het uitvoeren van opdrachten zetten leerlingen hun eerste stappen in het vak programmeren door het schrijven van een code. Geschikt voor po en onderbouw vo.

Ontdek hoe je met digitaal geletterdheid kunt omgaan op school met de gratis ‘Praatplaat digitale geletterdheid’ tool opgesteld in opdracht van Netwerk Mediawijsheid, in samenwerking met Codepact en Kennisnet.

Neem een kijkje op Digital Playground en ontdek wat jij als ouder/verzorger, docent of leerling kan doen om de media educatie te bevorderen, o.a. cultuureducatie met media, workshops en hoe je zelf films en designs kunt maken.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

Bekijk het dossier Wat is internet, Programmeren en kunstmatige intelligentie op HoeZoMediawijs.nl. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.