(Onderzoeks)journalisten zorgen ervoor dat mensen betrouwbaar nieuws kunnen lezen, horen en zien. Om een goede journalist te zijn heb je heel wat kennis en vaardigheden nodig. Bovendien is het belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt om ervoor te zorgen dat het nieuws dat je brengt waarheidsgetrouw is. In deze ThemaMissie hebben we het over wat je als goede journalist allemaal moet doen.

Speel de ThemaMissie: Journalistiek

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Journalistiek. Leerlingen weten na het doorlopen van deze ThemaMissie hoe je onderzoek doet, hoe je kunt checken of informatie betrouwbaar is en hoe je de basis legt voor een goed interview.

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Neem een kijkje in de wereld van de journalistiek en lees het artikel 5 vragen aan Yasmina Aboutaleb over de perfecte wereld op mediawijzer.net.

Ontdek wat een filterbubbel is en hoe je deze kunt doorbreken met deze zeven tips van Hans de Zwart van Bits of Freedom.

Lesmateriaal:

Iedereen journalist? Bekijk de website van Mediawijs.be met o.a. een filmpje waarin journalisten hun ervaringen delen en een opdracht voor leerlingen.

Bekijk het gratis lesmateriaal ‘’Zoek het uit!’’ van Stichting Lobas waarin je met de klas de juiste informatie moet verzamelen. De lessen zijn gemaakt met steun van Stichting Democratie en Media en Fonds21. Geschikt voor vo leerjaar 3, 4, 5 havo en vwo.

Ga aan de slag met het dossier Mediawijsheid +9 van Human. Hier vind je video’s en lesmateriaal bij onderwerpen als nepnieuws, privacy, sexting en cyberpesten. Geschikt voor po.

Bekijk het gratis lesmateriaal dat hoort bij het televisieprogramma Medialogica van Human: Medialogica in de klas. Leerlingen gaan aan de slag met masterclasses en gaan aan de hand van Medialogica afleveringen in discussie. Hierdoor worden ze zich bewust van de werking van de publieke opinie en de rol die media daarin spelen. Geschikt voor vo leerlingen.

Ontdek wat jij van media weet met het gratis Beeld en Geluid mediaspel. Het mediaspel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen.

Neem een kijkje op Beeld en Geluid op school voor het onderwijs. Onderwijsinstellingen krijgen hier toegang tot de collectie archiefmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid met film- en audiomateriaal. Gechikt voor po, vo, mbo, hbo & wo.

Nieuwsmakers biedt gratis lesmateriaal aan voor groep 7 en 8 waar leerlingen binnen tien lessen het hele proces van nieuwsgaring ontdekken.

Nieuws in de klas biedt lespakketten en lessuggesties aan om de actualiteit in de les aan bod te laten komen bijvoorbeeld lessen in het kader van nepnieuws. Zowel geschikt voor po als vo.

OnlineMasters is een gratis lespakket en in de module digitale vaardigheden en in de module sociale media gaan leerlingen aan de slag met alle facetten van sociale media.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

HoeZoMediawijs.nl is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.