Te lang en teveel met digitale media en beeldschermen bezig zijn heeft gevolgen voor je gezondheid. Ontdek samen met jouw leerlingen hoe je een gezonde balans kunt vinden in je mediagebruik.

Speel de ThemaMissie: Gezondheid

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Gezondheid. Na het doorlopen van deze ThemaMissie zijn leerlingen zich bewust van de invloed van digitale media op hun gezondheid en weten ze wat ze kunnen doen om hun digitale balans te behouden.

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Wat weten we over internetverslaving? Wat is het effect van blauw licht? En zijn sociale media slecht voor het welzijn van jongeren? Bitescience zet het laatste onderzoek op een rij in de Bitefiles op Mediwijzer.net.

Lesmateriaal:

Stichting Be Aware beschermt jongeren tegen verslaving door ze kennis geven om zich zelfbewust te maken. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en gevaren van scherm of mobielverslaving.

Bekijk Yona bij ondersteuning op gezond internetgebruik. Voor ieder leeftijdscategorie hebben ze een afgestemd programma. De Yona KidsXperience is speciaal ontwikkeld voor groep 7 en 8. De Yona Workshop is voor jongeren van 13 tot 18 jaar. De Yona Offline Detox Challenge is er voor jongeren van 16 tot 21 jaar.

Op Onderhuids.nl ontdek je of je zelf onbewuste vooroordelen hebt door de test uit te voeren. Zo krijg je verschillende foto’s van mensen en verschillende woorden te zien. Deel deze in de categorieën in. Geschikt voor zowel po als vo.

Neem een kijkje op ‘Zit met Pit!’ en vind de online lespakket waar kinderen op een speelse manier leren wat een goede zithouding is, waarom bewegen zo belangrijk is en afspraken rondom schermtijd.

Kinderen en hun ouders hebben vaak een verschillende mening over gamen, sociale media en internet. Wat kunnen ze van elkaar opsteken? Ze ontdekken het door samen Mediamatties te spelen.

Breng jouw klas in beweging en ga aan de slag met Wieblie.nl van ‘Zit met Pit!’. Meld je gratis aan en je krijgt toegang tot lesblokken waar je samen met je klas in beweging komt en ontdekt waarom bewegen belangrijk is voor je gezondheid.

Bekijk het tweedelige Kijk Omhoog lespogramma over de positieve en negatieve kanten van smartphonegebruik. Spelenderwijs ontdekken leerlingen alternatieven bezigheden om hun smartphonegebruik te verminderen. Geschikt voor po (vanaf groep 6).

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

Bekijk het dossier App-nek, swipeduim of gamebochel met tien tips voor gezond beeldschermgebruik op HoeZoMediawijs.nl. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.