Van spelletjes op je smartphone tot grote virtuele werelden; games bieden kinderen vermaak, (ont)spanning en zijn soms ook heel leerzaam.
Te veel of te lang gamen kan echter ook consequenties met zich meebrengen.

Wat moet je als leraar weten over gamen en hoe kun je hiermee aan de slag in de klas?

Speel de ThemaMissie: Games

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Games. Leerlingen realiseren zich dat gamen een creatief en leerzaam middel is (bewustwording), dat games verslavend kunnen werken (draagt bij aan kritische houding) en hoe programmeren de basis vormt voor het maken van een game (content creëren).

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Zelf een game maken? Neem eens een kijkje in de speciale KidsWeek uitgave over programmeren in de klas en kraak de code.

Mediawijs.be heeft een Gaming Gids gecreëerd voor ouders en opvoeders om kinderen te begeleiden. Hierdoor kunnen ze in een veilige omgeving vaardigheden opbouwen en plezier maken.

Ontdek wat voor effect het spelen van games kan hebben op mediawijsheid.nl/gamen. En wat kun jij bijdragen als leraar?

Wat weten we over gamen? Bitescience zet de kansen en risico’s van gamen op een rij.

Lesmateriaal:

Ontdek de wereld van coderen door de uitdagende spellen van CodeCombat. Versla trollen en leer programmeertalen als Python of JavaScript. Leerzaam voor leerlingen en leraren.

Creëer je eigen games, interactieve verhalen en animaties met Scratch en deel ze met je vrienden, klasgenoten of in de internationale online gemeenschap.

Databank Games brengt gamification in het klaslokaal. Zoek jouw vakgebied dat je wil behandelen en vind een passende game.

Zelf leren games maken? Met de Klokhuis Game Studio kunnen leerlingen indivdueel eenvoudige games leren maken. Ze kunnen verzinnen hoe het spel er uit komt te zien en wat er nodig is om het spel te winnen of verliezen. Geschikt voor po.

Ga aan de slag met Online Masters: Social Master, een gratis online lesprogramma dat leerlingen spelenderwijs kennis laat maken met de balans tussen online en offline gamen en jouw gedrag online. Ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl.

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie. Scholen kunnen hun interesse voor dit programma aangeven bij de SpaceBuzz Foundation via dit e-mailadres.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

HoeZoMediawijs.nl is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.