Steeds meer mensen delen hun leven met duizenden volgers, inspireren hen en verdienen daar hun geld mee. Veel kinderen willen dan ook vlogger of influencer worden.

Door fotografie en vloggen zijn kinderen creatief bezig met media en leren ze door middel van beelden verhalen te vertellen.

Speel de ThemaMissie: Fotograferen & Vloggen

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Fotograferen & Vloggen. Leerlingen realiseren zich na het doorlopen van dit thema dat foto’s en filmbeelden bewerkt worden om een bepaalde boodschap over te brengen (bewustwording), hoe je een bepaald effect kunt bereiken met beeldtaal (doelen realiseren met media) en welke technieken er bestaan die je kunt gebruiken als je zelf beelden maakt (content creëren).

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Neem een kijkje op de website van de New York Times. In het artikel “What’s Going On in This Picture?” leer je, eventueel samen in de klas, beelden lezen. Zowel geschikt voor po als vo.

Lees het dossier YouTube op mediawijsheid.nl en leer meer over het online platform.

Lesmateriaal:

Bekijk het lesmateriaal van EYE Filmmuseum. Leerlingen leren met dit materiaal meer over film en filmtechnieken.

Quiz, infographic, tijdschrift of website maken? Op www.tooly.nl staan 21 gratis online tools, waarmee leerlingen zelfstandig creatieve producten kunnen maken. Bij elke tool horen ideeën voor leerlingen en lessuggesties voor leerkrachten. Geschikt voor po.

Hoe worden films en video’s gemaakt? Stap de filmset binnen en ontdek door de video’s, opdrachten uit te voeren aangeleverd door Eye Museum en School TV. Leerlingen kunnen individueel aan de slag en ontdekken wat een acteur, artdirector of camera persoon achter de schermen doet.

Bekijk de mediawijsheid serie van Digital Playground op YouTube en ontdek wat de belangrijkste onderdelen van media zijn. Het filmpje bij vraag 1 in de ThemaMissie ‘fotograferen en vloggen’ van MediaMasters komt uit deze serie.

Bekijk het gratis lesmateriaal van FOAM: Stop… Kijk…Klik! Dit lesmateriaal biedt leraren de mogelijkheid om meer met fotografie te doen in de les. Spelenderwijs ervaren leerlingen hoe ze een bijzondere foto kunnen maken. Geschikt voor po, vo en speciaal onderwijs.

Gebruik de methode “Leren met beelden” van Evy Raes en Nel Broothaerts en ontdek samen met de leerlingen hoe je kan lezen, schrijven en spreken met beelden. De doe-opdracht uit deze ThemaMissie is ontleend aan dit lesmateriaal.

Bekijk het gratis lesmateriaal ‘’de (digitale) Kijkwijzer’’ van De Cultuurwinkel Breda. Door het beantwoorden van vier vragen worden leerlingen gestimuleerd om actief en kritisch naar beeld te kijken.

Neem een kijkje in de digiles: Media-educatie. Kinderen worden hier spelenderwijs geïnformeerd over kinderrechten met de bijbehorende handleiding van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

Bekijk het lespakket Blikflits van Cubiss. BlikFlits neemt leerlingen mee in de beleving van foto- en beeldmateriaal.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl

Bekijk het dossier Vloggen en ontdek hoe jij Youtuber kan worden met tien mediawijze tips op HoeZoMediawijs.nl. Dit is een jeugdsite over leuk, veilig en slim gebruik van sociale media. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.