Net als in de offline wereld, zijn er op internet criminelen. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat leerlingen weten hoe ze veilig online kunnen.
Aan wie vertrouw jij je persoonlijke gegevens toe op internet en wat is goed wachtwoord zijn belangrijke onderwerpen om te bespreken.

Lees de tips om kinderen weerbaar te maken tegen online criminaliteit. Ook geven we tips waar kinderen terecht kunnen als het toch misgaat.

Speel de ThemaMissie: Cybercriminaliteit

Ga in de MediaMasters-wereld aan de slag met de ThemaMissie: Cybercriminaliteit. Leerlingen realiseren zich na het doorlopen van dit thema wat cybercriminaliteit is (bewustwording en herkenning). Ze weten waarop ze moeten letten om bepaalde vormen van cybercriminaliteit, zoals phishing, te herkennen (informatie verwerken en betrouwbaarheid beoordelen), en weten wat ze moeten doen als er online iets naars gebeurt (gedrag).

MediaMasters wordt deze zomer vernieuwd! Het is daarom niet mogelijk om de ThemaMissie te spelen. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de ThemaMissies weer beschikbaar.

Verder aan de slag met het thema

Lezen:

Meldknop.nl geeft antwoord op vragen en verwijzen je door als je iets vervelends hebt meegemaakt op internet.

Lees het dossier Veilig op internet op mediawijsheid.nl met informatie over online criminaliteit en tips voor in de klas.

Lesmateriaal:

Ga aan de slag met Online Masters, een gratis online lesprogramma dat leerlingen spelenderwijs kennis laat maken met verschillende mediawijze onderwerpen. Ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl.

Bekijk de Alert Online gratis CyberskillsTest en ontdek hoe jij veiliger online kunt surfen met direct uitleg en tips om je skills te verbeteren.

Leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen meer grip op hun persoonlijke gegevens met het gratis lespakket van de Autoriteit Persoonsgegevens over privacy.

Speel de gratis Phishing quiz van de Consumentenbond en test hoe goed jij nepmails doorziet.

Maak gebruik van het gratis lesmateriaal Special Agents ontworpen door Digital Playground. Leerlingen ontwikkelen hiermee de vaardigheden om online naar datasporen te zoeken. Lukt het ze om ‘de boef’ te vangen? Zowel geschikt voor po als vo.

Bekijk de aflevering Hacken van Het Klokhuis waar Maurice een dagje meekijkt bij het team Cybercrime van de politie. In samenwerking met de VU Amsterdam.

Gamechangers is een spel waar leerlingen voor online uitdagingen komen te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden. Zowel geschikt voor po als vo.

Vraaghetdepolitie is ook te volgen op Instagram. Hier delen ze informatie en weetjes om zo leerlingen te informeren over veiligheid.

Vraaghetdepolitie.nl is de jeugdwebsite van de politie. Hier vind je betrouwbare antwoorden op vragen over onderwerpen zoals drugs, geweld, alcohol of vernieling. Ook kun je politieprofessionals vragen stellen via e-mail of chat.

Word cyber agent met de gratis game ‘HackShield‘ en ontdek alles over cybercriminaliteit en digitale veiligheid (8-12 jaar).

Bekijk op mediawijsheid.nl filmpjes over ‘Veilig internet’ als introductie op dit thema.

Bekijk al het beschikbare lesmateriaal over mediawijsheid voor elk type onderwijs in het dossier lesmateriaal op mediawijsheid.nl.

Bekijk het dossier Bescherm jezelf op internet en Vervelende dingen online op HoeZoMediawijs.nl. Kinderen kunnen op HoeZoMediawijs.nl zelfstandig aan de slag met doe-opdrachten, filmpjes, tips en uitleg.