Wat is MediaMasters?

MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen?

Klassen foto met kinderen.

Zo werkt MediaMasters

Speel de ThemaMissies

Een heel jaar MediaMasters

Verdiep je in een thema

De leerlingen kunnen zich de rest van het schooljaar 2021-2022 verdiepen in vijftien mediawijze ThemaMissies. De Missies zijn individueel te spelen en makkelijk mee te geven als huiswerk of als opdracht tijdens een schooldag. Zet de leerlingen aan de slag met onderwerpen als gamen, journalistiek of nepnieuws. De ThemaMissies zijn tot 1 juni 2022 te spelen.

Speel na de zomervakantie de DemoMissie

In de DemoMissie maken de leerlingen en jij kennis met de verhaallijn, de soorten vragen en de werking van MediaMasters. Met de DemoMissie verdienen jullie nog geen bits, maar doen jullie alvast kennis op die van pas komt tijdens de landelijke wedstrijd. De DemoMissie is na de zomervakantie voorafgaand aan de landelijke wedstrijd te spelen.

De landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid

Van 3 t/m 11 november 2022 gaan jullie de strijd aan om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’. Tijdens de landelijke wedstrijd zijn er vijf MediaMissies te spelen. Een MediaMissie bestaat uit een spannende filmaflevering, afgewisseld door klassikale vragen en opdrachten op het digibord. Thuis kunnen de leerlingen extra bits verdienen door het doen van leuke opdrachten op MediaMasters Extra. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Gaan jullie er met een van de felbegeerde prijzen vandoor?

Wat heb je nodig:

 • Landelijke wedstrijd: 5 speldagen van 45 minuten tijdens de Week van de Mediawijsheid
 • ThemaMissies: 45 minuten speeltijd per thema (individueel door leerlingen te spelen)
 • Een digibord
 • Een Mijn MediaMasters-account

Vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over MediaMasters. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan de helpdesk via info@mediamasters.nl.

Wat heb ik nodig om MediaMasters te spelen?

Je hebt het volgende nodig om MediaMasters te spelen:

 • Een digibord met computer
 • Een (stabiele) internetverbinding
 • Inloggegevens van je Mijn MediaMasters-account
 • Aangemaakte klas(sen) en klassennaam
 • Optioneel: extra Chromebooks of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken

Hoe schrijf ik mij in voor MediaMasters?

Je kan je inschrijven voor MediaMasters door een account aan te maken. Doorloop hiervoor deze stappen:

 1. Ga naar de registratiepagina.
 2. Kies welke rol je hebt: ben je leerkracht of professional? Vul alle gevraagde gegevens in en doorloop de stappen.

Vervolgens ben je ingeschreven voor MediaMasters en kan je je klas(sen) aanmaken.

Met welke klassen/types onderwijs kan ik MediaMasters spelen?

MediaMasters wordt gemaakt voor groepen 7 en 8 van het (speciaal) basisonderwijs. Daarnaast kan je meedoen aan MediaMasters met een (speciaal) voortgezet onderwijs klas of met een groep 6. Let wel dat MediaMasters dus in principe wordt gemaakt voor kinderen van 10-12 jaar oud. Het is aan jou als leerkracht om te bepalen of dit geschikt is voor jouw klas.

Kost MediaMasters geld?

Nee, MediaMasters is gratis

Wat is MediaMasters Extra?

Leerlingen kunnen individueel (bijvoorbeeld thuis) extra punten verdienen voor hun klas in de MediaMasters Extra omgeving (komt later dit jaar beschikbaar). MediaMasters Extra is zonder inlog te bereiken, maar de kinderen hebben hun klassennaam nodig als ze extra punten (bits) willen verdienen voor hun klas. Meer informatie over het vernieuwde MediaMasters Extra wordt later toegevoegd.

Wat is Mijn MediaMasters?

Mijn MediaMasters is jouw persoonlijke omgeving waar je toegang toe krijgt zodra je je hebt ingeschreven. Je kunt via mijn.mediamasters.nl inloggen met je e-mailadres en wachtwoord. In Mijn MediaMasters zie je welke acties je nog moet ondernemen vóór de landelijke wedstrijd van start gaat. Heb jij, of je collega, bijvoorbeeld al een klas aangemaakt voor deelname dit schooljaar?

Verder kan je de gegevens van jouw school inzien, klassen aanmaken voor collega’s, collega’s uitnodigen om ook mee te doen en kan je een aantal administratieve wijzigingen doen zoals het aanpassen van je wachtwoord of klassennaam.

Kan ik als professional ook aan de slag met MediaMasters?

Je bent van harte welkom om MediaMasters te spelen als professional (BSO, bibliotheek, student of mediacoach), echter doe je met een ‘overige functie’-account niet mee aan de competitie. Loop je stage in groep 7 en/of 8 en wil je MediaMasters met je klas spelen? Schrijf je dan in als leraar.

Speciaal onderwijs

MediaMasters is er ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. De afleveringen zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met Nederlandse gebarentaal en audiodescriptie. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op mooie prijzen.

Prijzen van MediaMasters

Onze netwerkpartners hebben ook afgelopen schooljaar weer mooie prijzen beschikbaar gesteld. Bekijk ze hier. Gaandeweg maken we de prijzen voor schooljaar 2022-2023 ook hier bekend.